DÜNYAManşet

Dünyada korona (14 Mayıs 2020)

ABD’de Çin’e yaptırım tasarısı; Avustralya’da kiliseden sahte ilaç; İspanya’da 17 bin yaşlı kişi hayatını kaybetti

İspanya: 17 bin yaşlı kişi hayatını kaybetti

Korona Virüs salgınından Avrupa’da en fazla etkilenen ülke olan Ispanya’da hükümet toplu dava dalgasıyla karşı karşıya.Ispanya Başbakanı Sanchez ve kabinesine karşı toplam 3 bin 268 aile adına açılan toplu davalarda, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” ve „yardım yükümlülüğünü yerine getirmemek„ suçlamalarının yöneltildiği belirtiliyor. Ispanya’da vaka sayıları 229 bine yaklaşırken, toplam 27 bin kişi yaşamını yitirdi.

Hastaları Koruma Derneği başkanı Carmen Flores, „ Ispanyol siyasetinin salgına yanıtının geç ve yetersiz gelmesi virüs kurbanlarının sayısının artmasına yol açtı. Bu felaket önlenebilirdi.“ açıklaması yaptı.

Madrid özerk yönetimi hükümet başkanı Isabel Diaz Ayusa „Hastaneler kalabalık olduğu için 70 yaş üzeri hastaların hastanelere kabul edilmemesi talimatını verdiği yönünde iddialar mevcut. Madrid civarında bulunan 700 yaşlı bakım evinde yeterli önlem alınmadığı için 6 bin yaşlı yaşamını yitirdi. Ülke genelinde ise bakım evlerinde 17 bin 800 insan yaşamını yitirdi.“ şeklinde konuştu.

Almanya: Merkel’in açıklamaları

Almanya başbakanı Merkel dün meclisde milletvekillerinin sürece dönük sorularını yanıtladı. Aldıkları ekonomik önlemlere değinen Merkel „buna ragmen korona krizinin giderlerini karşılamak için hükümetin vergileri arttırmaya planlamadığını“ açıkladı. Krizin Almanya’nın ekonomik durumu iyiyken yakalamasının memnuniyet verdiğini, „Ancak kimse hiçbir şey hissetmeyecek demiyorum“ beyanında bulundu. Merkel „Insan hayatını koruyarak ekonominin yeniden canlanlandırılmasının mümkün olabileceğini“ vurguladı.

Rusya

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Financial Times ve New York Times’da yayınlanan, Rusya’da Covid ölümlerinin resmi rakamlarından yüzde 70 daha fazla olduğunu iddia eden haberleri geri çekilerek, iddiaların yalanlanmasını talep etti.

ABD: Çin’e yaptırım tasarısı

ABD’li senatörler Trump’a „koronavirüs salgını konusunda işbirliği yapmaması„ iddiasıyla Çin’e yaptırım uygulama yetkisi veren bir tasarı sundu. Çin yönetiminin Pandemiye dair uluslararası araştırmalara katılmasının önemi vurgulannan tasarıda, Trump’tan 60 gün içerisinde Çin’li yetkililerin sorulan sorulara verdikleri cevaplarla ilgili senotaya rapor sunması talep edildi. Çin’in ülke genelindeki hayvan marketlerini kapatması ve Hong Kong’ta salgın sonrası tutukladığı tüm aktivistleri salmasının istenmesi talebi taslakta yer aldı. Çin’in şartları yerine getirmemesi durumunda Çin’li yetkililere ait mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ve Çin’li öğrencilere vize verilmemesi gibi yaptırımların uygulanması istendi.

Avustralya: Kiliseden sahte ilaç

„Yaratılış 2 Sağlık ve Sağaltım“ adındaki kilise Covid 19 ilacı diye sanayi tipi çamaşır suyu satmaktan 151 bin 200 dolar ceza aldı. „MMS“ adlı sahte ilacın kansere „akneden diyabete kadar bir çok hastalıga şifa olduğunu“ iddia eden kilise, Trump’a „çamaşır suyu tedavisi“ propangandası niteliğinde mektup göndermesinden bir kaç gün sonra Trump’ın dalga konusu olan „dezenfektan enjeksiyonu“ önerisini yapması, öneriye uyanların ölüm haberlerinin gelmesiyle kiliseye müdahale edildi. Kilisenin piskoposu olduğunu söyleyen Charles Barton „Bunun Avustralya’da din ve ifade özgürlüğüne yönelik şok edici, korkunç bir saldırı olduğuna işaret etmek dışında bir yorum yapmayacağız. Birleşik Krallık Milletler Topluluğu Anayasası paramparça edilip pencereden atılmıştır, işte o kadar.“ açıklaması yaptı. Idrarlarını ilaç diye satsalar dinlerin hokkabazları kaç kişi şaşırır?

Suudi Arabistan: KDV’de üç kat artış

Bir zamanlar hiç vergi koymamasıyla meşhur olan Suudi Arabistan KDV’yi yüzde 5’ten 15’e yükseltileceği ve gelecek aydan itibaren geçim yardımının iptal edileceğini duyurdu. Yönetimin gelirlerinin yüzde 22 düşmesi, petrolde karın yılın Ilk çeyreğinde yüzde 25 azalmasının şatafat düşkünü krallığın ekonomik sıkıntıyı halkın sırtına bindirmesiyle sonuçlandı.

DSÖ: Yeni dalga uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü „Covid 19 HIV gibi hiçbir zaman yok olmayabilir“ açıklaması yaptı.Toplumun yeni virüse bağışıklık kazanmasının yıllar alabileceğini söyleyen Acil Durumlar Direktörü Ryan, ekonomik kaygılarla gevşetilmeye başlayan önlemlerin yeni bir dalga yaratacağının altını çizdi.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close