DÜNYAManşet

Dünyada korona (28 Mayıs 2020)

Göçmen emekçiler yine dezenfektanla yıkandı; Düşmanlaştırıcı benzetme: ‘korona kadın gibi’; ABD’de Floyd cinayetine karşı binlerce kişi sokaklarda; Kovid-19 aşısını Afrikalılar üzerinde deneme planı

Japonya: Nissan İspanya’daki fabrikasını kapatıyor

Çok uluslu Nissan, Barselona’daki 3 bin işçinin olduğu fabrikasını kapatma kararı aldı. Ispanya Ticaret Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Japonya merkezli Nissan’ın aldığı kararla 500 milyonluk pazara sahip olan Avrupa’yı kaybedeceğini ve fabrikayı kapatmakdan vazgeçmeleri durumunda firmaya destek sunacaklarını” açıkladı.

Nissan yetkilisi ise “Nissan, Avrupa hükümetlerinin sunduklarına bakmaksızın Asya’daki faaliyetlerine yeniden odaklanmayı planlıyor.” açıklamasında bulundu.

Pandemiyle birlikde küresel üretim ağında kartlar yeniden karılıyor, özellikle endüstri kartelleri üretimi anayurtlarına kaydıracaklarının sinyalini veriyor

Hindistan: Göçmen emekçiler yine dezenfektanla yıkandı

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de sağlık taraması için bekleyen göçmen işçilerin üzerine belediye tarafından dezenfektan püskürtülmesi tepki çekti.

Olay 22 Mayıs’ta Güney Delhi semtinde yaşandı. Göçmen işçiler evlerine dönmeden önce semtteki Lajpat Nagar okulunda yapılan sağlık taraması için kuyrukta bekliyordu.

Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde belediye bünyesindeki temizlik personelinden birisinin sokakları dezenfekte etmekte kullanılan maddeyi göçmen işçilerin üzerine kasıtlı şekilde püskürttüğü ve bir süre bu işlemi sürdürdüğü görülüyor.

Oxford Üniversitesinin Kovid-19 aşısını Afrikalılar üzerinde deneme planı

Oxford Üniversitesi’nin Kovid-19’a karşı geliştirmeye çalıştığı aşıyı Kenya’da da deneme planının detayları ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) uluslararası klinik deneyleri kayıt altında tuttuğu platformda detaylarını paylaştığı çalışmaya göre, Kenya’da 18 yaşından büyük 400 kişide yeni aşının koruma sağlayıp sağlamadığı test edilecek.

Kenya Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü (KEMRI) Welcome Trust Araştırma Programı’nın yerel ortağı olduğu çalışmanın yaklaşık 2 yıl sürmesi planlanıyor.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, geçen ay, Kenyalıların aşı deneylerinde kobay olarak kullanılamayacağını açıklamıştı.

Hükümetin, mevcut programa onay verip vermediği henüz bilinmiyor.

Brezilya: 17 bin hemşire enfekte oldu

Brezilya Hemşirelik Komitesi ve Uluslararası Hemşireler Konseyi’ne göre Brezilya, Covid-19 nedeniyle en çok hemşirenin hayatını kaybettiği ülke.

Ülkede 17 binden fazla hemşire virüsle enfekte oldu, 157 hemşire ise yaşamını yitirdi. Salgından en çok etkilenen ABD’de virüs nedeniyle 146, İngiltere de ise 77 hemşire öldü.

Bolsonaro, sosyal izolasyon önlemleri almayarak, koruyucu ekipman sağlamakta isteksiz davranarak Brezilya’daki ağır tabloyu sağlık emekçilerinin katliamına çevireceğe benziyor.

Zimbabve: Korona bahanesiyle 40 bin kişi gözaltına alındı

Korona salgını baskıcı faşist rejimlerin ekmeğine yağ sürdü. Güney Afrika ülkesi Zimbabve’de pandemi tedbirlerine uymadığı iddia edilen 40 binden fazla kişi gözaltına alındı.

Maske taşımamak, güvenlik güçlerine mukavemetle, toplu bir araya gelmekle itham edilenler ya para cezasına çarptırılıyor ya da haklarında adli işlem yapılıyor.

Ülkede şimdiye kadar 56 covid-19 vakası görüldü dört kişi ise hayatını kaybetti.

Endonezya: Düşmanlaştırıcı benzetme “Korona kadın gibi”

Kadınlar her yerde aşağılayıcı, düşmanlaştırıcı benzetmelerin ve şiddetin odağında.

Endonezya Güvenlik Bakanı Muhammed Mahfud “Sonsuza dek gizlenecek miyiz? Sağlığımıza dikkat ederken aynı zamanda yeni duruma da uyum sağlayabiliriz. Korona bir kadın gibi. Başta onu kontrol etmeye çalışırsın, daha sonra bunu yapamayacağını anlarsın. İşte o zaman da onunla yaşamayı öğrenirsin,” ifadelerini kullandı.

Endenozya Kadın Dayanışma Derneği, “Bu açıklama hükümetin pandemiyle mücadeledeki yetersizliğini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda kamu görevlilerinin cinsiyetçi ve kadınlardan nefret eden tutumunu da gözler önüne seriyor. Kadını nesneleştiren espriler sadece kadına şiddet kültürünü normalleştirir,” dedi. Sosyal medyada bakanın açıklamasına tepkiler hızla arttı.

ABD: Trump, sosyal medya platformlarını kapatabiliriz, dedi

Pandemiyle birlikte yaptığı ahmakça açıklamalarla dünya basınının şaklabanı haline gelen Trump, sosyal medya devlerini önce kapatmakla tehdit etti şimdiyse içeriği henüz açıklanmayan kararnameyle atağa geçti.

Attığı her twitt gündem olan Trump’un mesajlarının altına, dezenformasyonun yayılmasıyla twitter‚ ‘bilgi doğrulama’ etiketi eklemişti. Bunun üzerine Trump, “Cumhuriyetçiler sosyal medya platformlarının, muhafazakar sesleri susturmaya çalıştıklarını hissediyorum. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz, bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız,” açıklaması yapmıştı.

Facebook CEO’su Zuckerberg ise Trump’u destekleyen açıklamalarda bulundu.

Floyd cinayetine karşı binlerce kişi sokaklarda

Şüpheli olarak gözaltına alınan George Floyd adlı siyahinin dünyanın gözü önünde boğularak katledilmesininin yankıları sürüyor. Floyd’u boğan polisin sadece görevden atılmasını değil aynı zamanda cinayetten yargılanmasını isteyen göstericiler sokaklarda…

Yüzlerce kişinin toplandığı gösterileri polis göz yaşartıcı gaz ve coplarla dağıtmaya çalışıyor. Katil polisin evinin önünde toplanan bir grup ise “Burada bir katil yaşıyor,” yazdı.

Boeing 7 bin çalışanın işine son verecek

ABD’li uçak üreticisi Boeing, pandemi kaynaklı küçülmenin ilk dalgasında 7 bine yakın çalışanın işine son vereceğini açıkladı.

Dünya genelinde 143 bin çalışanı bulunan şirket ABD dışında da işten çıkarmalara gidileceğini açıkladı.

Mc Donalds’da grev

Kaliforniya Oakland’da bulunsan Mc Donalds şubesinde korona sürecinde ilk grev gerçekleşti.

Dört çalışanın ve ailelerinin enfekte olmasına tepki duyan çalışanlar grev yaptı. Köpek bağlama bezinden maske taktırılan çalışanlar Mc Donalds yönetiminin kendilerine köpek muamelesi yaptıklarını, insan olarak hiçbir değerlerinin olmadığını, ücretlerin çalışma koşullarına göre düşük olduğunu ve virüse karşı koruyucu önlemlerin uygulanmadığını belirttiler.

Galler: Yanlışlıkla 700 hasta taburcu edildi

Birleşik Krallık üyesi Galler’de yaklaşık bin 700 psikolojik tedavi gören hastanın pandemi sürecinde yanlışlıkla taburcu edildiği ve bazı hastaların ağır vaka olduğu açıklandı.

İspanya: Yıldızlı şef aşçılar da isyan etti

Yaklaşık 200 şef parlamento önünde protesto gösterisi düzenledi.

Ülkede 1,7 milyondan fazla kişiye istihdam sağlanan gastronomi işletmelerine ve çalışanlarına destek talep eden şefler, önlüklerini parlamento binasının önüne attı.

BM: “Korona salgını açlık salgınına dönüştü”

BM, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinin pandemiyle gelen açlıkla savaşlarının daha çetin olduğunu açıkladı.

En kötü senaryoya göre dünyada 36 ülke kıtlık riskiyle karşı karşıya.

Açlık riski altındaki 135 milyon kişiye pandemiyle 130 milyonun daha eklenebileceği bilgisi BM Latin Amerika direktörü tarafından paylaşıldı.

Latin Amerika’da ise 14 milyon kişi aç.

Hong Kong: Ulusal Güvenlik Yasası geçti

Çin’in hükümet karşıtı grupları bastırmak ve özerkliğe müdahale yetkisini genişletmek için çıkardığı Ulusal Güvenlik Yasası’na karşı binlerce kişi protesto gösterilerine devam ediyor. ABD’nin, Hong Kong özelinde çıkarılan yasayı BM Güvenlik Konseyi’ne taşıma isteğine Çin karşı çıktı, ABD’yi dünyanın sorun çıkaran ülkesi ilan etti.

Çin’in Hong Kong’daki İrtibat Bürosu Direktörü Luo Huining, Ulusal Güvenlik Yasası’nın, Hong Kong’daki hükümet karşıtı gruplara yönelik müdahale, bağımsızlık yanlısı güçler ve radikal eylemlerle mücadele etmek için çıkarılması gerektiğini açıklamıştı. Baskıcı Çin rejiminin kaybetme, tutuklama ve ağır cezalara çarptırılan çok sayıda muhalif Hong Kong’a sığınarak kurtuluyordu. Yeni yasayla Çin, rejim karşıtlarını Hong Kong’dan geri alarak ağır cezalara çarptırabilecek.

Yasa bugün Çin Ulusal Halk Kongresi’nden geçti. Görünen o ki, Hong Kong’da geçen sonbahar günlerce süren çatışmalar yeniden alevlenlenecek.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close