DÜNYAManşet

Dünyada Korona (28 Nisan 2020)

Fransa’da halk öfkeli: Ne unut ne affet; Türkiye’de Suriyeli genç polis tarafından öldürüldü; Şili’de yasağa rağmen yüzlerce kişi sokağa çıktı; İngiltere’de aşırı virüse maruz bırakılan maymunlar üzerinde aşı denemeleri

Türkiye’de “kaçtığı” gerekçesiyle polis bir genci kurşunladı

“Karantina” önlemleri gerekçesiyle dünyanın her yerinde polisin ve askerin uyguladığı şiddet artarak yaygınlaşıyor.

Adana’da önceki gün “kaçtığı” gerekçesiyle polis tarafından vurulan gencin hayatını kaybetmesiyle sosyal medyadaki tepkiler çığ gibi büyüdü.

Havuz medyası Suriyeli Ali. A.’nın “bacağından vurulduğunu” servis etmişti. Bir süre sonra göğsünden ve kasığından vurulduğu açığa çıkmıştı.

Fransa: Ne unut ne de affet!..

Fransa’nın Toulouse kentinden genç bir kadın evinin duvarına astığı “Macrovirüs ne zaman bitecek” afişiden dolayı gözaltına alındı. 23 Nisan’da gözaltına alınan genç kadın 4 saatlik sorgusundan sonra serbest bırakıldı.

Bu olaydan birkaç gün sonra CGT Toulouse Hastanesi seksiyonu dayanışma çağrısı yaptı. Bu çağrıya 500’ün üzerinde kişi katıldı. Herbiri, gözaltı gerekçesi olan bu slogandan oluşan dövizler yazıp fotoğraflarıyla birlikte CGT’ye yolladılar.

Ev hapsi günlerinin sloganlarından biri olan “Macronvirus”, Ocak ayında Charlie Hebdo karikatür dergisinde yayınlanmıştı.

Fransa’da ilk olmayan bu durum Nisan başlarında Paris ve Caen’de evlere asılan döviz ve pankart sloganlarından dolayı gözaltılar yaşandı.

Ev hapsi günlerinin başından beri toplumsal birikimler döviz ve pankartlarda ifadesini bulurken devlet gözaltılarla sindirme ve ön kesme derdinde.

Fakat nafile bir çırpınış, sokaklar randevuya gelecek insanları bekliyor.

Devlet karantina yasaklarını kaçak göçmen avına çevirdi

Fransız polisinin en çok yabancıların yoğun olduğu banliyölerdeki kışkırtıcı tavırlarına, siyahilere karşı faşist tutumlarına her gün bir yenisi ekleniyor.

Taha Bouhafs adlı bir gazetecinin tesadüfen tanık olduğu ve kaydederek sosyal medyada yayınladığı görüntülere gelen tepkiler emniyet müdürünün iki polis memurunu açığa almasıyla sonuçlandı. Görüntülerde Kuzey Afrikalı bir genci gözaltına alan polislerin aralarında konuşurken “Bicot gibi (‘Bicot’ Magreplileri aşağılamak için kullanılan küçültücü bir terim) yüzmüyor, batıyordu. Keşke bacaklarının arasına gülle bağlasaydık” diyerek gülüştükleri bir kadın polisinse gencin annesine malum küfrü ederek arabaya yöneldiği görülüyor.

Siyahi genç gözaltına alınmamak için Seine Nehri’ne atlıyor. Polisler nehirden çıkararak gözaltına aldıkları genci polis arabasının içinde öyle vahşice dövüyorlar ki, gencin çığlıkları duyuluyor.

Oturum izni olmayan yabancıların yoğun olduğu Fransa’da devlet karantina yasaklarını kaçak göçmenleri yakalama avına çevirdi.

Şili: Yasağa rağmen Santiago’da yüzlerce kişi sokağa çıktı

Şilinin başkenti Santiago’da yüzlerce kişi sokağa çıktı. Ülkede açık alanda 50 kişiden fazla insanın bir araya gelmesi yasak.

Yeni Anayasa için halk oylamasından evet çıkmıştı. Başkan Pinera’nın pandemi bahanesiyle anayasa çalışmasını Ekim ayına ertelemesi, yüksek miktardaki toplu taşıma zamları ve birçok sosyal ve ekonomik talebin dile getirildiği protestoda Pinera’nın istifasını istediler. Polisin göstericilere tazyikli su ve gazla saldırdığı gösteride çok sayıda kişi gözaltına alındı.

İngiltere: Aşırı virüse maruz bırakılan maymunlar üzerinde aşı denemeleri

Oxford Üniversitesi’nden Covid-19’a karşı aşı konusunda umut veren haberler geliyor. Aşırı virüse maruz bırakılan maymunlarda uygulanan aşının olumlu sonuç verdiği açıklandı.

Özellikle Londra’da çocuklarda artan Kawasaki hastalığının, İtalya’nın kuzey bölgelerinde de normal orana göre 3 kat artması endişe yaratıyor. Şiddetli karın ağrısı, şişlik, ağız bölgesinde iltihaplanma, damarlarda genişleme ve yüksek ateşin belirtileri yoğun bakımda tedavi gerektiriyor.

Çocuklarda, pozitif olsalar bile covid semptomlarının belirgin olmaması fakat gizli taşıyıcılık açısından tehlikeli oldukları daha önce açıklanmıştı. Nadir görülen Kawasaki hastalığında ki artış covid’in etkisi olarak görülüyor. DSÖ başkanı, okulların kademeli olarak açılmaya başladığı bu süreçte çocuklar için endişe duyduklarını açıklamıştı.

Mısır: 3 aylık OHAL

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, koronayı OHAL ilanı için fırsata çevirdi ve 3 aylık OHAL ilan etti. Ordu ve polise geniş yetki verdiği OHAL’le muhaliflerin sesini kesmeyi garantilemeye çalışıyor.

Libya: İç savaş şiddetlenecek

Ülkenin güneyinde ki silahlı güçlerin lideri olan Halife Hafter, BM himayesinde imzalanan Suheyrat Anlaşması’nın hükmünü yitirdiğini ve ülkenin başına geçtiğini, halkın da desteklediğini iddia etti.

Libya’da bu gelişmenin ardından iç savaşın şiddetleneceği, virüsle birlikte sivil halkın daha fazla zarar göreceği ve BM’nin müdahale etmesi gerektiği vurgulanıyor.

Çin’de gözaltına alınan aktivistler

Koronayla ilgili haber yapan 3 internet aktivisti daha ortadan kayboldu

Remdesevir sıtma ilacının yararsız olduğu yalanını ortaya atan Çin’in, aynı ilacın üretim patentini almak için üç farklı kurumla başvuruda bulunduğu belgelendi. Koronayla ilgili haber yapan 3 internet aktivisti daha ortadan kayboldu. Kayıp yakınlarının bilgi talebine yetkililerden yanıt gelmiyor.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close