DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet

Fiji: Direniş ve dayanışma sonuç verdi, işçiler kazandı

İşçilerin direnişi sonuç verdi; İş Mahkemesi, grevi lokavtla yanıtlayan şirkete işçileri geri alması için 48 saat süre tanıdı

HABER MERKEZİ– İşçilerin direnişi ve sınıf dayanışması zaferle sonuçlandı. Ada ülkesi Fiji’de İş Mahkemesi, Nadi kentindeki havaalanını işleten şirkete işten çıkardığı 200’den fazla işçiyi geri alması için 48 saat süre verdi.

fiji ats grev

Mahkeme, geçtiğimiz yılın sonunda yapılan grevden sonra saldırıya geçip 16 Aralık’ta işten atılan 200’den fazla işçinin geri alınmasını yönünde karar verdi. Ayrıca o tarihten bu yana ödenmemiş ücret ve diğer hakların da karşılanması gerektiğine hükmetti.

Zaferin kazanılmasında, ATS işçilerinin direnme kararlılığı ve bölge halkından aldıkları desteğin yanında uluslararası dayanışma etkili oldu. İşçiler Nadi kentinde binlerin katıldığı yürüyüşler ve eylemler örgütlediler. Avustralyalı ve Yeni Zelandalı emekçiler ve sendikalar, Fiji Konsoloslukları önünde gösteriler yaptılar.

Ne olmuştu?

Okyanusya’daki ada ülkesi Fiji’de, havaalanı şirketi ATS’nin yönetimi 16 Aralık’ta “yasa dışı grev yaptıkları için” 200’den fazla çalışanın işe dönmesine izin vermemişti.

Aralık ayında işçiler, kötü çalışma koşullarına, 11 yıldır ücretlerin dondurulmuş olmasına, cinsel taciz gibi saldırılara, ayrıca şirket hisselerinin “işçi fonuna ait” yüzde 49’luk bölümünün “özel” kişilere satışına yönelik girişimleri protesto etmek için greve çıkmışlardı.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close