
Güney Afrika’nın en büyük sendika konfederasyonu COSATU ve diğer sendikaların çağrısıyla bir günlük grev yapıldı, protestolar düzenlendi.
Yedi Temmuz günü; Güney Afrika’nın en büyük sendika konfederasyonu olan Güney Afrika Sendikalar Kongresi (COSATU) ve diğer işçi sendikaları hayat pahalılığı ve artan işsizliğe karşı ülke çapında bir günlük grev yaparak protestolar düzenledi. İşçilerin temel sloganı ve pankartları dünya işçi sınıfının taleplerini de özetleyen nitelikteydi. “Ya neoliberalizmle mücadele ya açlık”, “Ya mücadele ya açlık”….
Protestolar, Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın “Ülkenin karşı karşıya olduğu ciddi ekonomik zorluklar” nedeniyle tüm kamu çalışanları için yüzde 3,8 gibi düşük bir maaş artışını imzalamasının ardından yapıldı.
COSATU ve hükümet arasındaki görüşmeler sonucu, 1 Mart’ta açıklanan ulusal asgari ücretin saat başına 23,19 randdan (1,21 dolar) 25,42 randaya (1,33 dolar) yükseltilmişti. Ancak sendika yetkilileri, mevcut ekonomik koşulların hedeflenen son artışın etkisini düşürdüğünü söyledi.
Johannesburg kentindeki protestolarda COSATU’nun İkinci Başkan Yardımcısı Duncan Luvuno, işçilerin tıbbi yardım giderleri, banka kredileri, ulaşım ve gıda fiyatlarındaki artışları karşılamak zorunda olduklarına dikkat çekti.
Johannesburg’un işlek caddelerindeki yürüyüşlerde mücadele şarkıları söyleyen işçiler, “Protesto hakkı anayasal hakkımızdır!”, “Cosatu güvenilir enerji arzı talep ediyor” ve “Yoksulluğa, iş kayıplarına ve eşitsizliklere son verin”, “Örgütlen ya da Açlıktan Öl!” ve “Ya neoliberalizmle mücadele ya açlık” pankartları taşıdı.



