İŞÇİ SINIFIKADINManşet
Bangladeş’te binlerce grevci işçi işten atıldı

H&M, Walmart, Zara gibi tekellere tedarik sağlayan tekstil-giyim alanında işçilerin isyanı devlet şiddetiyle kırılmak isteniyor
HABER MERKEZİ– Bangladeş’te H&M, Walmart, Zara, Carrefour, Aldi gibi tekellere tedarik sağlayan tekstil-giyim alanında işçilerin isyanı devlet şiddetiyle kırılmak isteniyor. Resmi açıklamalara göre 5 bin, alanda faaliyet yürüten sendikalara göre yaklaşık 7 bin grevci işçi işten çıkarıldı. 100’ün üzerinde işçi ise tutuklandı.
Kölece çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı tekstil-konfeksiyon işçileri Aralık ayında grev ve protestolara başlamış, işçilerin mücadelesi ülkedeki seçimlerin ardından şiddetlenerek sürmüştü.
30 Aralık’ta, Başbakan Şeyh Hasina’nın tekrar “seçilmesiyle” sonuçlanan baskı ve şiddet ortamında yapılan seçimlerden sonra, çoğunluğu kadın, tekstil işçileri günlerce sokaklarda eylem yapmışlardı.
On binlerce tekstil-giyim işçisinin grevi onlarca fabrikanın kapalı kalmasına yol açmış, polisin saldırılarında 1 işçi hayatını kaybetmiş, onlarca işçi yaralanmıştı.
İşçiler düşük ücretlere isyan ediyor
Bangladeş’te tekstil patronları, asgari temel ücrette öngörülen zammı uygulamak istemediği gibi, yapılan bu zam oranına aşağı yukarı eşdeğer oranlarda, diğer işçilere, yani yıllardır çalışan deneyimli işçilerin ücretlerine yansıtmamamak için direniyorlar.
Üstelik patronlar, işçilerin ‘yaşanabilir bir ücret’ talebiyle sene boyunca verdikleri mücadelelerin sonucunda kazandıkları asgari ücrete yapılan zammı ‘telafi etmek’ için sene sonunda, yani Aralık ayı içerisinde kitlesel işten çıkarma yöntemine başvuruyorlar. Böylece, asgari ücretten görece fazla ücretler alan 2., 3., 4. kademedeki deneyimli işçileri atıp yerine asgari ücretle iş başı yaptıracakları yeni işçileri işe alıyorlar.
Ülkedeki tekstil işçilerinin haftalardır süren protestoların nedeni patronların bu tutumundan kaynaklanıyor.
Bangladeş’in 4.500 tekstil ve giyim fabrikası geçen yıl 30 milyar dolarlık ihracat yaparak Çin’den sonra ikinci oldu. Ülkedeki fabrikalar, H&M, Walmart, Tesco, Carrefour ve Aldi gibi tekellere tedarik sağlıyor.
30 Aralık’taki seçimler, baskı ve şiddet ortamında gerçekleştirilmişti. Protesto ve çatışmalarda en az 17 kişi hayatını kaybetmişti.