İŞÇİ SINIFI

Af Örgütü’nde grev

Af Örgütü’ndeki taşeron sisteme karşı ‘Yüz yüze çalışanları’ greve gidiyor.

HABER MERKEZİ– Sosyal liberal bir kurum olan Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye alanında çalışan 15 ‘yüz yüze çalışanı’ndan on 14’ü, “insan hakları alanında çalışan bir kurumun taşeron çalıştırmasına karşıyız“ diyerek 1 Haziran Perşembe günü iş bırakacaklarını duyurdular.

Ayrıca iş bırakacak olanların aktardıkları bilgiye göre, Ocak 2017’de Af Örgütü’nde yeni bir proje başladı. Bu projeyle de yüz yüze elemanlarının saatlik 8 lira olan ücretleri 7 liraya düşürüldü.

Çoğunluğu öğrencilerden oluşan diğer yüz yüzeciler taşeron olarak çalıştıkları için doğrudan Af Örgütü’ne değil Zeta adlı taşeron insan kaynakları şirketinde anketör olarak kayıtlılar.

DİSK’e bağlı Sosyal İş Sendikası ile Af Örgütü kendi arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalıyor. Ancak bu sözleşmede belirtilen haklardan taşeron şirkette çalışanlar faydalanamıyor. Aynı işi yapmalarına rağman ücretler düşük.

Şubat ayından itibaren yeni başlayan bir projeyle yüz yüze ekibinin saatlik ücretlerinde düşüş yaşanmış ve destekçi yapma oranı üzerinden prim sistemi getirilmiş. Çalışanlar bu projeyi imzalamak durumunda kalmışlar, zira kibarca işten atılmakla tehdit edilmişler. Getirilen sistem, rekabet ve ödüllendirme üzerine kurulu tipik bir kapitalist çalışma sistemi.

Öte yandan, değişik nedenlerle iptal olan çalışmalarda çalışanlar ücretlerini alamıyor.

Taşeron sistemine son verilmesini isteyen çalışanlar Af Örgütü yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde sonuç alamadıkları ve yetkililerin kendilerine „taşeron sistemini kaldırmayacağız“ demeleri üzerine „taşeron sistemine son“ talebiyle greve gitme kararı aldılar.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close