DÜNYAİŞÇİ SINIFI

İngiltere: Birmingham’da temizlik işçileri grevde

İngiltere’nin Birmingham kentinde grevde olan belediye temizlik işçilerinin eylemi Eylül ayına kadar sürecek.

birmingham-çöp-grevi

HABER MERKEZİ- Birleşik Kırallık’ta merkezi hükümetin kamu harcamalarında “tasarruf“ adı altında yaptığı kesintiler toplumda ve emekçilerde tepkilere neden oluyor. Yerel yönetimlerin bütçesinden yapılan kesintiler “kamu hizmeti“ alanlarında çalışan emekçiler için işten atılma ve ücretlerin aşağıya çekilmesi tehdidi anlamına geliyor.

İngiltere’nin Londra’dan sonra ikinci büyük kenti olan Birmingham’da belediyede çalışan temizlik işçileri yerel yönetimin “5 milyon sterlinlik kesinti yapılması“ kararını protesto etmek için grevdeler. İkinci ayına giren grev nedeniyle kentin sokaklarında çöp dağları oluştu. İşçiler “gev yapmaktan başka çaremiz kalmamıştı. Halkımızın anlayışla karşılamasını ve bize destek olmalarını bekliyoruz“ diyorlar.

Belediye ile yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca, işçiler 30 Haziran’dan başlamak üzere önce günde 1 saat, 2 saat iş bırakıp sokaklarda protesto yürüyüşleri yaptılar. Ve eylemlerini greve dönüştürdüler.

Belediye, topu merkezi hükümete atarak “tasarruf yapmak zorundayız“ dayatmasını sürdürüyor. Buna karşılık işçiler grevi Eylül’e kadar sürdürmeyi planlıyor.

Sendika hükümetin ve belediyenin “yeniden yapılandırma ve tasarruf planlarının 120’den fazla işçinin işini tehdit ettiğini ve yılda 21 bin sterlin alan işçilerin ücretlerinden 5 bin sterline kadar düşme yaşanacağını“ söylüyor.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close