GREV HABERLERİİŞÇİ SINIFIManşet
Almanya: Metal-elektro alanında uyarı grevleri gündemde
İşçileri yine satmak için uygun anı bekleyen IG Metall sendikası, 29 Ekim’den itibaren uyarı grevleri çağrısı yapmak zorunda kaldı
Almanya’da metal-elektro alanında TİS görüşmelerinde henüz sonuca gidilemedi. Dört milyona yakın işçi ve emekçiyi ilgilendiren Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin ikinci turunda da patronlar ücretlerin baskılanmasını içeren bir teklifte bulundular.
Sunulan teklife göre sözleşmenin ilk 9 ayında ücretler dondurulacak, 1 Temmuz 2025’te yüzde 1,7 ve 1 Temmuz 2026’da yüzde 1,9 ücret artışı yapılacak. Metal patronları imzalanacak olan sözleşmenin 31 Aralık 2026’ya kadar, tam 27 ay yürürlükte kalmasını istiyor. Çıraklar için ise, sunulan teklifte “çırakların maaşları da bu süre için belirli bir miktar düzeyinde artabilir” dışında somut bir öneri getirilmedi.
Metal patronlarının sunduğu teklif bütün TİS bölgelerinde sendika tarafından “ücret artışı ödemesi geç, düzeyi düşük ve sözleşme süresi çok uzun” denilerek reddedildi. IG Metall, 12 aylık bir sözleşme dönemi için ücretlerin yüzde 7 yükseltilmesini, çırakların ücretlerine ise 170 euro zam yapılmasını talep ediyor.
İşçiler huzursuz, 29 Ekim’den itibaren uyarı grevleri başlayacak
TİS görüşmelerinde patronların “zarar ediyoruz, düşüşteyiz” gerekçesiyle sıfır zammı dayatması, işçilerin büyük tepkisiyle karşılaşıyor. Özellikle görüşmelerin sürdürüldüğü kentlerde işçiler tepkilerini dile getirmek için sokaklara çıkıyor.
Toplamda yaklaşık 3,9 milyon işçiyi ilgilendiren toplu sözleşmelerin “barış yükümlülüğü” Pazartesi gece yarısı sona eriyor. Patronların son teklifini “çok yetersiz” bulan IG Metall, bu nedenle uyarı grevlerinin başlayacağını duyurdu.
Sendika adına toplu pazarlık görüşmelerine katılan Nadine Boguslawski haber ajansı “dpa”ya yaptığı açıklamada “müzakere masasında bir şeylerin net ve hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için şirketlerdeki uyarı grevlerinin artık gerekli olduğunu” söyledi. “Kimse toplu pazarlık turunun bir askıda kalma oyununa dönüşmesini istemiyor” şeklinde konuştu.
Boguslawski mevcut teklifin “çok yetersiz” olduğunu belirterek “gelecekte beklenen enflasyonu bile telafi etmeyen geç bir maaş artışı teklifi çalışanlar için kabul edilemez” dedi. “İnsanların umutlara ve harcayacak paraya ihtiyacı var, bu da ülke ekonomisine fayda sağlayacaktır. İşverenler, özellikle şimdi, hızlı ve fark edilir ücret artışlarıyla tasarruf korkusunu ortadan kaldırmaya katkıda bulunmalıdır” ifadelerini kullanan Boguslawski, böylece patronlara “işçilerin tepkisini yatıştıracak derecede ücretleri bir tık daha arttıracağınızı söyleyin, bu işi bitirelim” demiş oluyor. Yani IG Metall işçileri bir kez daha satmanın fırsatını kolluyor.
Çünkü, patronlar örgütü “Gesamtmetall Genel Müdürü” Oliver Zander’in “uyarı grevleri bir anlaşmaya varılmasını daha da zorlaştırıyor. IG Metall, üyelerine kötü durumu anlatmak yerine gerçekçi olmayan beklentileri körüklüyor. Metal ve elektrik endüstrisi serbest düşüşte ve ne bu yıl ne de gelecek yıl geri dönüşe dair bir işaret yok. Müzakerelerde top artık sendikada. Hızlı bir şekilde anlaşmaya varmanın tek yolu bu” sözlerinde ifadesini bulan sıfır zam dayatması karşısında bu kadar pasif ve para dilenir gibi yapılan açıklamalar başka bir anlama gelmiyor.