GREV HABERLERİİŞÇİ SINIFIManşet
Almanya’da uyarı grevleri
Metal-elektro sektörlerinde yaşanan TİS anlaşmazlığı nedeniyle yapılan eylemlerde çırak ve genç işçilerin katılımının yoğun olduğu gözlemlendi
Metal-elektro sektörlerinde toplu pazarlık anlaşmazlığı sürüyor. Önümüzdeki hafta Salı günü Berlin ve Brandenburg’da yapılması planlanan üçüncü tur müzakereleri öncesinde pazarlıklara katılan sendika IG Metall’in çağrısıyla uyarı grevleri gerçekleştirildi.
Patronların karşısında titrek duruş sergileyen IG Metall, bu çağrıyla “işçilerin grev istekliliğini test ettiği” mesajını veriyor. Patronlar ise, uyarı grevlerini “faydasız tehditler” olarak değerlendiriyor!
Oysa işçiler “greve hazır olduklarını” eylemlere katılım düzeyiyle ve eylemlerin yaygınlığıyla göstermeye devam ediyorlar. Nitekim, sendikanın son çağrısıyla birlikte Almanya’nın her yerinde iş bırakıldı, işçiler sokağa çıktı.
Örneğin Stuttgart’ta Porsche üretim tesislerinde 6 bin işçi iş bırakarak fabrikanın önünde toplandı. Stuttgart yakınlarındaki Untertürkheim Mercedes-Benz fabrikasında 9 binden fazla işçi iş bıraktı. Mannheim’daki Daimler fabrikasında 4 bin 500 işçi uyarı grevine çıktı. Bayern’deki Audi fabrikası önünde, ağırlıklı olarak çırakların katıldığı 5 bin kişilik miting gerçekleştirildi. Ulm, Esslingen, Reutlingen, Freiburg, Heilbronn ve daha pek çok kentte 143 fabrikadan toplam 55 bine yakın işçi iş bırakarak tepkisini ortaya koydu.
Görüşmelerin yapılacağı Böblingen Stadthalle salonu önünde yapılan mitinge 2 bin çırak ve genç işçi katıldı. Sendikanın eyalet çapında örgütlemiş olduğu eyleme katılımın en yoğun olduğu yerler, Mercedes fabrikaları ve Heilbronn’dan gelen 600 çırak oldu. Böblingen sokakları tren istasyonundan salon önüne kadar ellerinde sendikalarının bayrak ve flamalarıyla gezinen gençlere tanıklık etti. Kalifiye eleman için dünya turuna çıkan Alman tekelleri çırakların taleplerine kulaklarını kapatırken, çırakların ve genç işçilerin tepkisinin daha öfkeli ve coşkulu olduğu gözlemlendi.
IG Metall sendikası TİS görüşmelerinde 12 aylık bir süre için yüzde 7 ve çıraklar için 170 Euro talep etmekte. Patronlar cephesinin ise bugüne kadar yapmış oldukları “en iyi” teklif TİS süresinin 27 ay, iki bölüm halinde ücretlere toplam yüzde 3,6 oranında artış yapılması.