
Devlet üniversitelerinin görece özerkliğini hepten kaldıran yeni ‘yüksek öğrenim kanunu’ har(a)çları yükseltecek
HABER MERKEZİ– Arnavutluk’un başkenti Tiran’da binlerce öğrencinin „YÖK“e karşı protestoları üçüncü gününde de sürdü.
Binlerce üniversite öğrencisi dün Eğitim Bakanlığı binası önünde toplandı. Yeni ‘yüksek öğrenim kanunu’na karşı çıktı.
Tiran Üniversitesi, Politeknik Üniversitesi ve Elbasan Üniversitesi öğrencileri, İnşaat Mühendisliği, Mimarlık ve Şehircilik Fakültesi öğrencilerinin başlattığı boykota katıldı.
Mayıs ayında Bakanar Kurulu tarafından onaylanan „yeni yüksek öğrenim reformu“ Temmuz ayında mecliste kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Buyar Nişani’nin onayına sunulmuş ancak Nişani kanunu yeniden görüşülmek üzere meclise iade etmişti. Eylül ayında meclis genel kurulunda ele alınan kanun tasarısı, oy çokluğuyla kabul edilmişti.
Öğrenciler ve öğretim görevlileri, yüksek öğrenim masraflarını artıracağı ve öğretim görevlilerinin bağımsızlıklarını tümden ortadan kaldıracağı için yasaya karşı çıkıyor.
Har(a)çların tavan seviyesi bugüne kadar, görece özerk devlet üniversitelerinin doğrudan kendisi tarafından belirleniyordu. Yeni yasa bunu da ortadan kaldırıyor.
Massive protest from #students in #Tirana, #Albania against raised fees in #universities pic.twitter.com/QdimTJHOnl
— Blerina Allushi (@blerinaallushi) December 6, 2018