DÜNYAManşet

Dünyada korona (12 Haziran 2020)

Lübnan’da devam eden sokak gösterileri; Krizi fırsat bilen Zara’lar, Lufthansa’lar; Tekstil sektöründe işçi kıyımı; Botlarda ölen göçmenler; Kuveyt’te ‘yabancı’lara yönelik ayrımcılık

İngiltere: Irkçılık karşıtı protestolar ve kirli tarihine sahip çıkan devlet

Irkçılık karşıtı gösterilerde, üzerine “bir ırkçıydı” yazılan eski İngiltere başbakanı Churchill’in heykeli, yeni protestolar öncesinde korumaya alındı.

Parlamento Meydanı’nda bulunan heykel için Londra belediyesi iskeleli koruma yaptı. Haftasonu, başta Londra olmak üzere bir çok ırkçılık karşıtı gösterinin olacağı, bu nedenle geçmişi kirli olanlara ait olan heykellerin korunacağı belirtildi.

Churchill, beyaz ırkın üstün, Hintlilerin hayvan gibi bir dine sahip hayvan gibi halk olduğunu savunması, Kürtleri ve Afganları gelişmemiş ırklar olarak tanımlaması, 1943’te Bengal’de 3 ile10 milyon arasında insanın kıtlıktan ölmesine sebebiyet vermesiyle tanınıyor.

İngiltere’de Black Lives Matter hareketi, yarın gerçekleşmesi planlanan ırkçılık karşıtı protestonun, “pek çok nefret grubundan güvenliklerini tehdit eden mesajlar aldıkları için iptal ettiklerini” açıkladı.

Diğer “ırkçılık karşıtı grupların eylemlerden geri çekilmeyeceği ve aşırı sağcıların da sokağa çıkarak protestocuları provake edecekleri bu nedenle gruplar arasında çatışmaların çıkabileceği” açıklandı.

İngiltere ekonomisi Nisan ayında rekor seviyede küçüldü. Ulusal İstatistik Ofisi son iki ayda küçülmenin yüzde 20,4 olduğunu açıkladı. İkinci dalga salgında tekrar karantina kısıtlamalarına geçilmesi durumunda İngiliz ekonomisinin yeniden toparlanmasının yıllara yayılacağı ve özellikle küçük işletmelerin iflasıyla binlerce işçinin işini kaybedeceği belirtiliyor.

Amazon: Yüz tanıma yazılımının kullanımına 1 yıl yasak

Sadece online satışta değil teknoloji alanında da dev olan Amazon, ABD’de polislerin yüz tanıma yazılımını kullanmasını 1 yıl yasakladı. Rekognition isimli yazılım, yapay zeka aracılığıyla bir fotoğrafı hızlı bir şekilde polis teşkilatı veri tabanındaki yüzbinlerce sabıka fotografı ile karşılaştırıyor. Yüz tanıma yazılımı, ırkçı önyargılara hizmet edebileceği gerekçesiyle hak savunucuları tarafından eleştiriliyordu. Araştırmalar algoritmaların, siyahların ve diğer azınlıkların yüzlerini beyazlara kıyasla daha fazla oranla yanlış belirlediğini gösteriyor.

Twitter: Troll ordusuna engelleme

Twitter tarafından yapılan açıklamada, Çin, Rusya ve Türkiye’den 32 bin 242 hesabın “devlet bağlantılı olarak paylaşımda bulundukları” gerekçesiyle platformdan çıkarıldıkları duyuruldu.

Üç ülkenin katılımcılarının hükümetlerin ve devlet başkanlarının uygulamalarını olumlayarak yanlış bilgi yaydığı, sahte hesap kullanarak manipülasyon yaptığı için kapatıldığı, sosyal medyada ilk defa bu uygulamaya gidildiği belirtildi.

Mülteciler batan botlarda, umuda yolculukta ölmeye devam ediyor

Tunus’tan İtalya’ya gitmeye çalışan bir teknenin batması sonucu en az 35 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. 4 ya da 5 haziranda battığı tahmin edilen teknenin içinde en az 54 mültecinin olduğu, balıkçıların bulduğu 35 insanın ölü bedeninden 22’sinin kadın 3’ününün çocuk olduğu açıklandı.

“BM Mülteciler Yüksek Konseyi” açıklamasına göre; bu yılın ilk dört ayında Tunus’dan İtalya kıyısına ulaşma denemeleri yüzde 150 arttı. Pandemiyle birlikte işini kaybeden ve umutsuzluğa kapılan Tunusluların Avrupa ülkelerine göç etmeye çalıştığı ve kalan son paralarını insan tacirlerine kaptırarak ölümü göze aldıkları belirtildi.

Salgınla birlikte AB ülkelerine göç etmeye çalışan toplam mülteci sayısında Ocak ayına göre yüzde 87’lik azalma olsa da, Yunanistan’ın Türkiye’den Yunan adalarına botlarla geçmeye çalışan mültecilere saldırdığı, güvenlik bot ve yatlarının mülteci botlarını akıntıya kapılmalarını sağlayarak Türkiye kara sularına itmeye çalıştığı tespit edilmişti. Kara yoluyla geçmeye çalışanlara ise silahla ateş açıldığı yine BM tarafından tespit edilmişti.

Almanya: ‘Yardım’a rağmen Lufthansa’da işçi kıyımı

Merkel ve hükümetinin 9 milyar euroluk hisse senedi karşılığında verdiği yardım paketi Lufthansa’nın işçi kıyımını engellemedi.

Salgın nedeniyle havayolu taşımacılığı neredeyse durmuş, Alman menşeli Lufthansa’ya hükümet 9 milyar euro yardım paketi sunmuştu. Çalışanlarının büyük bölümünü ise “Kısa Çalışma Ödeneği”ne yollamıştı. 2023 yılına kadar havacılık sektörünün kendi normaline dönmeyeceği tahmin edilirken, bir çok havayolu tekeli işçi kıyımına karar vermiş, dünya genelinde binlerce havayolu çalışanı işsizliğe mahkum edilmişti.

Lufthansa yaptığı açıklamada 22 bin yer ve hava çalışanının, çoğunluğu Almanya olmak üzere işine son vereceğini duyurdu.100 uçağını talep olmadığı için faaliyetten çekeceğini bildiren Lufthansa’dan Alman hükümeti yüzde 20 hisse senedi devralmıştı.

Lübnan: Yoksulluğa, işsizliğe karşı protestolar devam ediyor

Dolar karşısında hızla eriyen Lübnan parası değer kaybetmeye geçen sonbaharda başlamıştı. “Alım gücü”nün hızla düşmesiyle Ekim ayından bu yana sokak gösterileri devam ediyor. Dün, başta başkent Beyrut olmak üzere binlerce gösterici sokağa döküldü. Banka şubelerini ateşe verdiler, araba lastiklerini yakarak yolları kapattılar.

2019 Ekim ayında yolsuzluk merkezli geniş protestoların ardından Hariri hükümeti istifa etmiş, yeni hükümet Merkez Bankası başkanlığını 27 yıldır yürüten Salameh’i suçlayarak, MB bölüm direktörlerini ve döviz bürosu sahiplerini spekülasyon ve yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklamıştı. Gıdaya zammı kendi inisiyatifine alan hükümet 24’lük yumurta paketine aylık asgari ücretin 3’te birine denk gelen fiyat biçmişti.

Fransa: Kapitalist hayat normale dönerken işsiz yığınlar artacak

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamaların etkisiyle önümüzdeki aylarda Fransa’da 800 bin kişinin daha işsiz kalacağını belirtti. Buna karşı önlemler alınması gerektiğini söyleyen Maire, işten çıkarmaların önüne geçmek için işçilerin ücretlerinin bir kısmının devlet tarafından ödenmesi, şirketler için vergi muafiyeti ve çırakların işe alınması yönünde teşviklerin olacağını söyledi.

Pandemi sürecinde işsiz yığınların artması, pandemi sonrası tekellerin ve dev firmaların yeni işe alınacak işçilerin ücretlerini düşüreceği ve yeni sözleşmelerde yıllarca uğruna mücadele edilen hakların gasp edilmeye çalışılacağı, öngörünün ötesinde şimdiden kendini gösteren bir gerçek.

Katar: ‘Yabancı’lara yönelik ayrımcı kesinti

Katar yüksek petrol gelirleri sayesinde alanında uzman yabancı personeli farklı sektörlerde yüksek maaşlarla ülkede istihdam ediyordu. Salgınla birlikte petrol gelirlerinde erime yaşayan Katar, devletin finanse ettiği “bakanlık ve şirketlerdeki yabancıların maaşlarına yüzde 30 kesinti” uygulayacak.

Katar genelinde iş gücünün yüzde 95’inin göçmen emek gücünden oluştuğu, öte yandan bunun kadarının devlete bağlı kurumlarda çalıştığının bilinmediği, sadece “Qatar Airways”de 45 bin yabancı personelin istihdam edildiği belirtildi. Yabancı çalışanlara verilen ikramiye, yol ve tatil paraları daha önce iptal edilmişti.

Kuveyt’te daha önce “yabancı uyruklu çalışanların oranının yüzde 30 ila 50 arasına düşürüleceği” açıklamıştı.

Tekstil sektöründe kıyım

Başta Zara olmak üzere bir çok ünlü giyim markasını bünyesinde bulunduran Inditex, karantina sürecinde mağazalarının kapalı olmasına rağmen online satışlarının yüzde 95 oranında arttığını duyurdu. Bu durumun, “gelirlerin düşmesine engel olmadığını ve bin mağazasını kapatma kararı aldıklarını” duyurdu. “Nakit gelirinin 5,8 milyar euro” olduğu söylenen şirketin salgın sürecinde zarar etmeyen en büyük tekstil firması olmasına rağmen diğerlerine nazaran küçük olan 1000 mağazasını kapatması buralarda çalışan binlerce emekçinin işszi kalmasına ve tedarikçi firmalarda işçi kıyımına neden olacak.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close