DÜNYAManşet

Dünyada korona (13 Haziran 2020)

İşten atılan, yoksulluğa, susuzluğa mahkum edilen göçmen emekçiler; Pandemiyle birlikte kadına yönelik artan şiddet; AB ekonomisinde keskin düşüş ve iç kriz; Çin’de yeni covid-19 vakaları

Çin: Yeni covid-19 vakaları

Koronavirüsün ilk çıktığı ülke olan Çin’in Pekin şehrinde bir pazarda 517 kişiye yapılan korona testi 45 kişide pozitif çıktı. Pekin şehir yönetimi pozitif vaka sayısındaki artıştan kaynaklı “savaş hali acil durumu“ ilan ettiklerini, tüm spor müsabakalarını ve bölgeler arası turizmin durdurulduğunu bildirdi. Pekin’de yaklaşık iki ay boyunca vaka tespit edilmemiş, ancak Perşembe günü hiç yurtdışına çıkmamış birinin testi pozitif çıkmıştı. Pekin’in bazı bölgelerinde ise “evde kal” emri verildi. Öte yandan, Çin’de 197 milyonu aşkın öğrenci için tekrar ders zili çaldı.

Nijerya: Kadına şiddette artış

Pandemiyle birlikte kadına şiddet dünyanın her yerinde arttı. Nijerya Valiler Formu (NGF), son zamanlarda kadına yönelik cinsel şiddetin artması, en son iki öğrenci kadının saldırıya uğramasıyla birlikte 36 eyalette yeni düzenlemelere gitmeye karar verdi.

Saldırıya uğrayan öğrenci Uwaile Vera Omozuwa, tecavüze uğradıktan birkaç gün sonra müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti. Yaşanan olaylardan sonra Nijerya’da bir çok insan sokağa çıkarak kadına şiddeti protesto etmişti. NGF, cinsel suç kaydı oluşturularak, kadın ve çocuğa şiddeti cezalandırmak için iki federal yasa tasarısını yürürlüğe sokmak istediklerini, aynı zamanda, polislerin bağlı oldukları valiliklere şiddet olaylarında ve şiddete karşı mücadelede ayrıntılı bilgi vermelerini talep ettiklerini belirtti.

Filipinler: İşsizliğe, yoksulluğa itilen işçiler evlerine dönmeye çalışıyor

Filipinler’de uygulanan koronavirüs tecriti sırasında, Michelle Silvertino adındaki 4 çocuk annnesi kadın işçi, memleketi olan Calabanga’ya gitmek için toplu taşıma aracı bulamayınca yürüyerek evine ulaşmaya çalıştı.

5 Haziran’da işlek bir otoyolun üst geçidinde baygın olarak bulunan kadın işçi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. “Yoksul” ülkelerde pandemiyle birlikte milyonlarca emekçi, ucuz iş gücü olarak çalıştırıldıkları, sosyal haklarının olmadığı işletmelerden çıkarılmış ve ulaşım araçları olmadığı için kilometrelerce yol yürüyerek geldikleri kırsal bölgelere ulaşmaya çalışmıştı. Kadınların tecavüze uğradığı ülkede açlık ve susuzlukla sınanan yoksul yığınlar hala yollarda aç kalmayacaklarını umdukları evlerine geri dönmeye çalışıyor.

Silvertino’nun ölüm haberinin ardından binlerce filipinli, hükümeti göçmen işçilerin evlerine dönmesinde yardımcı olmamakla, bölgeler arası hala devam eden seyahat yasakları nedeniyle evlerine ulaşamayan ve sokakta kamp kurmak zorunda kalanlara yardım etmemekle suçlayan mesajlar yayınladı. Yüzlerce işçi uçuşların durdurulmasıyla Manila şehrinin yakınlarındaki havaalanı yolunda barınmak için kamp kurmuştu.

Hükümet, aynı durumun bir daha yaşanmayacağı, yollarda kalan işçilerin virüs testlerinin yapılarak tahsis edilecek ulaşım araçlarıyla gitmek istedikleri yerlere sevk edileceği sözünü verdi.

Meksika: Kadın katliamlarında artış

“The Independent”in haberine göre, Meksika’da 2020’nin ilk üç ayında geçen senenin aynı dönemine kıyasla 8 kat daha fazla kadın katledildi. Yaklaşık bin kadın karantina önlemleri kapsamında evde kalma kararı verildiği dönemde aile içi şiddete maruz kaldı. “Milli Sığınak Ağı” olarak adlandırılan kuruma Mart ve Nisan ayında önceki aylara göre yüzde 80’in üzerinde artışla yardım araması yapıldı.

Dünyada kadınların en çok şiddet gördüğü ülkelerden biri olan Meksika’da 2018 yılında günde ortalama 10 kadın katledildi. “Ülkemizde en tehlikeli salgın koronavirüs değil, kadına şiddet.” diyen “Yurttaşlar Hareketi Partisi”nden Martha Tagle, hükümetin kadına yönelik şiddetin, aile içi şiddetin önüne geçmek için henüz bir planı olmadığını, cezalandırma ve soruşturmada, katliam davalarının çözülmesinde yetersiz kalındığı ve şiddetin önüne geçecek yeni yasaların çıkması gerektiğini belirtti.

Polisin öldürdüğü genç defnedildi

16 yaşındaki futbol oyuncusu Gomez, polisin başka biriyle karıştırmasından kaynaklı gözaltına alınmayı reddettiği sırada başına hedef alınarak 9 Haziran’da katledilmişti. Gomez’in cenazesi Meksika’nın Oaxaca eyaletine bağlı Acatlan kentinde defnedildi.

DSÖ: Anne sütünde koronavirüse rastlanmadı

DSÖ, çocukların covid-19’dan en az etkilenen yaş grubu olduğunu, anne sütünde enfeksiyona yol açacak aktif koronavirüse rastlamadıklarını açıkladı. “Anne sütünün önlediği sayısız diğer hastalık riskiyle bebekler karşı karşıyalar.” diyen DSÖ’nün mevcut kayıtlara dayanarak verdiği tavsiye, emzirmenin faydalarının koronavirüs riskine ağır bastığı yönünde.

AB: Keskin ekonomik daralma

“Avrupa İstatistik Ofisi” Euro Bölgesi için Nisan ayı “mevsimlikten arındırılmış” sanayi üretim verilerini yayımladı. 19 üyeli Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi 2019 Nisan ayı ile kıyaslandığında yüzde 28 oranında geriledi. En fazla düşüş Macaristan, Romanya ve Slovakya’da gerçekleşti. Yıllık bazda en fazla düşüşün yaşandığı ülkeler ise yüzde 43,9 ile Lüksemburg, yüzde 42,5 ile İtalya oldu. AB ülkeleri arasındaki çatlaklar pandemiyle birlikte derinleşmiş ve ülke yönetimlerinden, ekonomik rekabet ve derinleşen ekonomik krizle birlikte birbirlerine karşı sert açıklamalar gelmişti. AB ülkelerinde ortalama yüzde 6 ila 7 arasında öngörülen ekonomik küçülme ve derinleşen iç krizlerine karşı alınacak önlemlerin AB’nin dağılmasının önüne geçip geçemeyeceği şu günlerde tartşılan konulardan bir tanesi.

Norveç ve Finlandiya, İsveç hariç komşularına kapıları açma kararı verdi

15 Haziran’dan itibaren kapılarını açacak olan iki ülke, sürü bağışıklığı olarak adlandırmadan uyguladığı salgın politikalarından kaynaklı bölgede en yüksek vaka ve ölüm oranına sahip olan İsveç’e sınırlarını kapalı tutacaklarını duyurdu. İsveç İçişleri Bakanı Damberg ise yaptığı açıklamada “AB ülkeleri, iç sınır seyahat yasaklarını 15 Haziran’da kaldırıyor. İskandinavya ülkeleri arasındaki işbirliğini zayıflatmamamız lazım. İskandinavya ülkeleri arasındaki turizm ekonomisi ise bir tarafa bırakılamaz.” dedi. İsveç’te 4 bin 854 kişi virüsten öldü. Norveç’te bu sayı 242, Finlandiya’da ise 325.

İtalya: Karantina uygulamalarında gecikme tartışmaları

Bergamo vilayetine bağlı Alzano ve Nembro’da karantina tedbirlerinin geç uygulamaya konulup konulmaması ile ilgili soruşturmada Başbakan Conte ifade verdi. Bergomalı savcılar Conte’nin sanık olarak değil, bilgisine başvurulmak üzere ifadesinin alındığını aynı şekilde ilgili bakanların da ifadelerinin alındığını açıkladı. Bölge yönetimleri, karantina kararını verme yetkisinin merkezi yönetimde olduğunu savunurken, merkezi hükümet ise ilgili yasaların bölgesel yönetimlere bu yetkiyi verdiği görüşünde. İtalya’da salgının başından bu yana 34 bin 167 kişi hayatını kaybetti.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close