Belçika’da sağlıkçılar başbakana sırtını döndü; Almanya’da ‘pandemiye karşı önlem’ protestoları; Sudan’da ‘kıtlık’ ve ‘kriz’
Avrupa: Sınır kontrollerinde esneklik
Avrupa’da pandemi nedeniyle uygulanan sınır kontrollerinde Cumartesi gecesi itibariyle bazı esneklikler devreye girdi.
Rutin ve düzenli kontrollerin yerini daha “esnek” ve “risk odaklı” kontrollere bırakması planlanıyor.
İş, eğitim nedeniyle, aile ziyareti yapacaklar ve başka AB ülkelerinde mülkleri olanlar doldurdukları formlarla geçiş yapabilecekler. 14 Haziran sonrası ise turistik gezilerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği netleşecek.
AB komisyonu ekonomik canlılığı yakalamak için turizm sektöründeki kısıtlamalarına kaldırılması yönünde daha önce de bir açıklama yapmıştı.
Almanya: Pandemiye karşı tedbirleri protesto
Almanya’nın Berlin ve Stuttgart başta olmak üzere birçok kentinde yüzlerce kişi pandemiye karşı alınan tedbirleri protesto gösterileri düzenledi. Komplo teorisyenlerinin pandemiyle ilgili görüşlerinin öne çıktığı gösterilere farklı görüşlere sahip bir çok insan katılıyor.
Sağcı/muhafazar yapıların protesto gösterilerini kendi lehine devşirmeye çalışması, bazı kentlerde sol görüşlülerin karşı protesto düzenlemesine neden oldu.
Belçika: Başbakana protesto
Belçika Başbakanı Sophia Wilmes, başkent Brüksel’de ziyaret ettiği hastanede sağlık emekçileri tarafından protesto edildi.
Protestoyu Wilmes’in bütçeden sorumlu bakan olduğu dönemde sağlık sektöründe yaptığı kesintilere dikkati çekmek için düzenlediklerini aktaran sağlıkçılar, başbakana sırtlarını döndü.
İngiltere: “Yaşlılar bir kerelik de olsa korona vergisi ödesin”
Vaka sayısının 240 bin olduğu İngiltere’de toplam 34 bin 466 kişi yaşamını yitirdi.
İnşaat ve fabrika işçileri başta olmak üzere evden çalışmanın mümkün olmadığı sektörlerde çalışma devam ederken resmi ölüm sayılarının gerçek sayıları yansıtmadığı iddiaları gazetelerde manşet oldu.
Oxford Üniversitesi’nden Belçikalı ekonomi profesörü De Neve, yaşlı kuşağın koronavirüs pandemisinde hem ekonomik hem de zihin sağlığı bakımından gençlerin kendilerini feda ettiğinin farkına varması gerektiğini ve bu durumu dengelemek için yaşlılardan muhtemelen bir kereliğine korona vergisi alınmasını önerdi. Profesör, “en korumasız konumdaki yaşlıları günah keçisine çevirdiğine” dair eleştirilerin hedefi oldu.
Japonya: Başbakan DSÖ’ye soruşturma açılmasını istedi
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, DSÖ’nün pandemi sürecini yönetmedeki başarısıyla ilgili tartışmaları hatırlatarak, uluslararası bağımsız kurumlar tarafından soruşturma açılmasını talep edeceklerini duyurdu. “Uluslararası toplumda virüsün tam olarak nereden geldiği hakkında çok tartışma var. Kapsamlı bir soruşturmanın bağımsız bir organ tarafından yapılması çok önemli” diyen Abe, AB’yle işbirliği yapacaklarını aktardı.
Eleştirilerin odağında olan DSÖ ise suçlamaları reddederek virüsü siyasallaştırmama çağrısında bulunmuştu.
Trump, DSÖ’ye aktarılan yıllık 400 milyon dolarlık en büyük ABD fonunu geri çekmiş, iki gün önce de “Çin ne kadar fonluyorsa biz de o kadar fon aktaracağız” beyanında bulunmuştu.
Çin DSÖ’ye yılda 40 milyon dolar fon aktarıyor.
Sudan: Kıtlık riski olan ülkede ekonomik kriz pandemiyle birlikte tavan yaptı
Sudan Merkezi İstatistik Kurumu, Mart ayında yüzde 81,64 olan yıllık enflasyonun Nisan ayında 98,81 yükseldiğini duyurdu.
Ekonomik krizin pandemiyle birlikte tavan yaptığı Sudan, kıtlık riski olan ülkelerden biri.