ABD’nin sınır dışı ettiği göçmenler; George Floyd eylemcilerine tehdit; İspanya’da sağlık emekçileri yine eylemde; Avrupa’da havayollarında, turizmde kızışan rekabet, otomotiv tekellerinden ‘yardım’ çığlığı; Brezilya’da protestolar
İspanya’da sağlık mekçileri yine eylemde
İspanya’nın başkenti Madrid’de hastane binaları önüne çıkan sağlık emekçileri, çalışma şartlarında iyileşme ve kamu hastanelerinin güçlendirilmesini istedi.
Sağlıkçılar, “toplumumuzun iyiliği için şimdi birlikte mücadele zamanı” çağrısı yaptı.
Sağlık emekçilerinin örgütlü olduğu sendikalar “kaliteli ve koruma altında bir kamu sağlık sistemi ve onurlu çalışma şartları, halka her zaman daha iyi hizmet verecektir” açıklamasında bulundu.
Kovid-19’un başlamasından bu yana ikinci kez eylem yapan ve sorunlarının yeni olmadığın aktaran sağlıkçılar, özellikle salgına karşı mücadelenin büyük önem arz ettiği bugünlerde personel sayısının artırılması ve sözleşmelerin yenilenmesi gerektiğini ifade etti.
İspanya’da resmi verilere göre şu ana kadar 53 binden fazla sağlık çalışanına kovid-19 bulaşırken, 76’sı hayatını kaybetti.
Ülkede kovid-19 kaynaklı can kaybı 27 bini, vaka sayısı da 239 bini geçmiş durumda.
Kongo: Ebola salgını
Kongo Demokratik Cumhuriyeti‘inde yeni vakaların görüldüğü Ebola salgını nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2018’de başlayan Ebola salgınında, şu ana kadar 3 bin 314 vaka görüldü, 2 bin 25 kişi yaşamını yitirdi. Kanamalı ateşe yol açan Ebola virüsü, ilk kez 1976’da Sudan’da ortaya çıkmıştı. Aralık 2013 yılında Batı Afrika’da yayılmaya başlayan Ebola 11 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.
Guatemala: ABD’nin sınır dışı ettiği göçmenler
Guatemala devlet başkanı Alejendro Giammattei ABD’yi koronavirüslü göçmenleri geri gönderdiği için eleştirdi.
ABD’nin sınır dışı ederek uçaklarla gönderdiği göçmenlerde büyük oranda koronavirüs testinin pozitif çıkması, Orta Amerika ülkesinin zaten zayıf olan sağlık sistemini iyice zora sokuyor.
Devlet Başkanı “ABD’nin bu insanları sınır dışı etmek istemesini anlıyorum; ancak anlamadığım şey ise neden enfeksiyonla dolu uçakların bize gönderildiği. Biz bu sınır dışı edilen insanlarla geçmişte ciddi problemler yaşamıştık. Bu insanlarla ilgili olarak, ABD tarafından nezaket sınırları içinde bir muamele görmedik” Giammattei ABD’nin pandemi sürecinde bir maske bile göndermediğini de sözlerine ekledi. ABD Büyükelçiliği 2,4 milyon dolar yardımın geçen ay Guattemala’ya gönderildiğini duyurdu.
Almanya: AB içinde rekabet ve Lufthansa
Pandemiyle birlikde uçuşların durdurulması havayolu şirketlerine milyarlarca euroluk yardım paketleri gitmesine neden olmuştu.
Avrupa’nın en büyük havayolu şirketine Alman devletinin 9 milyar euro karşılığında yüzde 25 hisse senedi pazarlığını Spiegel dergisi sızan haberler doğrultusunda yayınlamış, AB komisyonu ve Avrupa menşeli diğer havayolu şirketleri haksız rekabet doğacağını açıklayarak itiraz haklarını kullanmıştı.
AB Rekabet Komisyonu Lufthansa’nın Almanya’nın en işlek olan Frankfurt ve Münih havaalanlarından bu durumda iniş kalkış hakkını diğer havayolu şirketlerine devretmesi ve Alman hükümetinin karar mekanizmasını ele geçirecek hisse senedi olan yüzde 25 oranına karşı dava açılacağını beyan etmişti.
Başbakan Merkel ise AB’nin bu kararına karşı savaş kararı almış geri adım atmayı reddetmişti. Lufthansa gelişmeler karşısında görüşmeleri askıya almıştı. Yapılan son Lufthansa yönetim kurulu açıklamasında 9 milyar euroluk yardım karşında yüzde 20 hisse senedinin Alman devletine devredileceğini ve Frankfurt ve Münih havaalanlarında slot adı verilen 24 uçuş hakkını rakip havayolu şirketlerine devredeceğini açıkladı. Böylece Lufthansa dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden biri olma statüsününü kaybetmemeyi Alman devletinin yardımıyla garantilemiş oldu.
Otomotiv tekellerinden ‘yardım’ baskısı
Alman Hastaneler Birliği yaptıkları incelemelerde, salgın döneminde diğer hastalıkların tedavisi ve ameliyat yoğunluğunun azaltılmasıyla birlikte, hastane ve kliniklerin ekonomik olarak gelir düşmesi yaşadığını ve devletin yardım paketlerinin hastane ve klinik giderlerinin karşılanmasında yeterli olmadığı sonucuna varıldı.
Özellikle büyük hastanelerin döner sermaye kaybının ciddi boyutlarda olduğu, kişisel koruyucu donanım için öngörülen günlük 50 euronun hastanelerin yüzde 90’ı için yetersiz olduğu vurgulandı. Alman devletinin vatandaşlara, sağlık,eğitim ve küçük esnafa aktardığı düşük bütçeli yardım paketlerine karşı, dev firmalara milyarlarca euroluk yardım paketleri aktarması, ağır eleştirileri ve tepkiyi yaygınlaştırıyor. Bugün yapılacak hükümet ve eyalet başkanları toplantısından yardım paketlerine ilişkin yeni kararlar çıkacak. Otomotiv sektörü lobisinin baskısı artarken Merkel’in partisi CDU’nun yardım paketlerini büyük firmalara aktaracağı, SPD’nin bir kereliğine çocuk başı 300 euro ek yardım önerisine sıcak bakmadıkları basına yansıdı.
Maaşlar kısa çalışma parasıyla yaklaşık yüzde 30 düştü, ortalama yüzde 28 oranında herşey zamlandı ve evde geçirilen zamanla çocuk masrafı çoğaldı ama ailelere ek yardım tüm taleplere rağmen onaylanmadı. Salgınla birlikte 50 bin ila 70 bin küçük ve orta boy işletmenin önümųzdeki 6 ay içinde iflas duyurusunda bulunacağı açıklandı.
ABD: ‘George Floyd boğulma sonucu öldü’
Polis tarafından katledilmesiyle öfke patlaması yaratıp sokakları tutuşturan George Floyd’un otopsi raporu açıklandı. Bağımsız bir heyet tarafından yapılan ve sonuçları Minneapolis’te açıklanan ilk otopsi sonucuna göre George Floyd’un boğulma sonucu öldüğü belirlendi.
Öte yandan, protestolar en az 75 kente yayılırken, ABD yönetiminin eylemcilere yönelik tehditleri sürdü.
Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, siyahi George Floyd’un ölümünün ardından düzenlenen protestoların “amacından saptırıldığını” savunarak, “olanlara baktığımızda daha fazla adımın gerekli olduğunu görüyoruz. Ülkedeki valiler harekete geçmeli ve Amerikan toplumunu korumak için daha fazla Ulusal Muhafızı görevlendirmeli.” dedi.
ABD’li Senatör: ‘Gösterilere Irak ve Afganistan işgalinde görev yapan birlikler müdahale etsin’
ABD’nin Arkansas Senatörü Cumhuriyetçi Cotton, George Floyd için düzenlenen protestolara Irak ve Afganistan işgalinde kullanılan birliklerin müdahale etmesini istedi.
Senatör Cotton, daha sonra “düzeni tekrar inşa etmek için, 10’uncu Dağcı Komando Tümeni, 82’nci Hava İndirme Tümeni, 1’inci Süvari Tümeni, 3’üncü Piyade Tümeni ne gerekiyorsa kullanılmalı. İhtilalcilere, anarşistlere, yağmacılara ve isyancılara yer yok” paylaşımında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, Cotton’a Twitter’dan destek vererek “yüzde yüz doğru. Teşekkürler Tom” notuyla Cotton’un paylaşımını tekrar paylaştı.
Cotton’un atıfta bulunduğu tümenler, Afganistan ve Irak’ın işgalinin yanı sıra ABD’nin dış saldırılarında kullanılan (katil) birlikler olarak biliniyor.
Sosyal medyada Cotton’un tehditkar paylaşımlarına ilişkin “ABD’li senatör Amerikan vatandaşlarının öldürülmesi çağırında bulunuyor” tepkisi yükseldi.
ABD’den DSÖ’ye yine suçlama: Çin’in kontrolünde olan yozlaşmış bir örgüt
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien CNN’e verdiği demeçte ABD Başkanı Donald Trump’ın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile ilişkileri sonlandırma kararı ile ilgili yorumunda örgüt hakkında ‘Çin’in kontrolünde olan yozlaşmış bir örgüt’ nitelemesinde bulundu.
ABD’nin sağlıkla ilgili giderlerinin azalmayacağını belirten O’Brien, ancak paraların DSÖ üzerinden harcanmayıp Kızılhaç’a ve tüm dünyadaki cephe hastanelerine gönderileceğini ifade etti.
Trump’ın danışmanı, neye dayanarak örgütün yozlaşmış olduğunu düşündüğünü belirtmedi, ancak ABD Başkanı Trump’ın iddialarını yineleyerek, DSÖ’nün Çin’e pandemi tehdidini saklamada yardım ettiğini dile getirdi.
Amerika kıtasında vaka sayısının ve ölümlerin artmasının en önemli nedeni ise ülke ekonomisini ya da zenginlerin ekonomisini insan yaşamından öncelikli gören sağ parti hükümetleri. ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Fauci, iki haftadır başkan Trump’la biraraya gelmediklerini, kendisiyle iki haftadır hiç bir irtibatının bulunmadığını açıkladı.
Breziya: Bolsonaro protestosuna saldırı
Brezilya’nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro’da, hükümeti protesto edenlere “aşırı sağcı” Başkanı Jair Bolsonaro taraftarları ile polis saldırdı.
Pazar günü şehrin en önemli turistik mekanlarından Copacabana Sahili’nde meydana gelen olaylarda, şehrin önde gelen kulüplerinden Flamengo taraftarlarından bir grubun toplandığı, Bolsonaro’nun yanı sıra şehrin Valisi Wilson Witzel’i de karıştığı bir skandal sebebiyle protesto ettiği öğrenildi.
Polisin biber gazıyla saldırısına taşlarla karşılık verildi.
Vali Witzel, kovid-19 nedeniyle yapılması düşünülen saha hastanelerinin ihalelerinde yolsuzluk yapıldığına dair iddialarda adının geçmesi sebebiyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu.
Öte yandan, DSÖ, Brezilya’da 1 ayda vaka sayısının 5’e katlandığını açıkladı.
Pakistan: Halk salgın karşısında kaderine terk ediliyor
Pakistan Başbakanı İmran Han, koronavirüs vakaları ve ölümlerin artmasına rağmen “ekonomik kötü gidişatı” gerekçe göstererek, hükümetin ülke genelinde karantinanın kaldırılması kararını almakta haklı olduğunu söyledi.
Pakistan’da geçtiğimiz günlerde Covid-19 nedeniyle daha önce nisan ayı başında uygulanan karantina kuralları tamamiyle kaldırılmış, ülkede sadece tiyatro, sinema ve okulların kapalı kalması kararlaştırılmıştı.
220 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 50 milyon kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını ve salgın sürecinde devletten para yardımı aldığını ifade eden Han, “Şu anda ülkenin durumu bu parayı ödemeye elverişli değil. Hükumet buna daha ne kadar dayanabilir ki?” dedi.
Salgın döneminde devletin vergi gelirlerinin yüzde 30 oranında düştüğünü ve yurt dışında çalışan gurbetçilerin ülkeye gönderdiği dövizlerin de büyük oranda azaldığını belirten Han, halkın virüsle yaşamaya alışması gerektiğini söyledi.
Han daha fazla ölüm ve vaka görülmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Virüs daha da yayılacak. Evet, üzülerek söylemeliyim ki daha fazla insanımızı kaybedeceğiz. Ancak halk önlemlerini alırsa, virüsle yaşamayı da öğrenecektir.” ifadelerini kullandı.
İtalya: Seyahat kısıtlamaları ve turizmde kızışan rekabet
İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İtalya’ya yönelik seyahat kısıtlamaları planlayan ülkelere rest çekti.
Pandemiyle ekonomik çöküşün eşiğine gelen İtalya’nın umudu yaz turizmi. AB’nin pandeminin ikinci dalgasının yaşanacağı uyarılarına rağmen, kurtarma simidi olarak görülen yaz sezonu tatili turizm cenneti olan AB ülkelerinin rekabetini körükledi.
Gevşetilen kısıtlama ve sınırların açılması kararlarının rakip ülkeye turist kaptırmama politikasına dönüşmesi gerginliği arttırıyor.
Yunanistan’ın İtalya’nın dört bölgesini liste dışı bırakması, Balkan ülkelerinin de İtalya’yı liste dışı bırakacağı haberleri Di Maio’ya “bize saygı göstermeyenlere sınırlarımızı kapatmaya hazırız. Avrupa ruhuna inanıyoruz ama bize saygı göstermeyenlere sınırlarımızı kapatırız “ dedirtti.
Britanya Basketbol Ligi, kovid-19 salgını nedeniyle iptal edildi
Britanya Basketbol Ligi (BBL) 2019-2020 sezonu Covid-19 salgını nedeniyle iptal edildi.
BBL’den açıklamada, kulüplerin oy birliği ile bu sezonu şampiyon ilan edilmeden iptal edilmesini karalaştırdığı duyuruldu.
Açıklamada, 2020-2021 sezonu ile devam edilecek ligin formatında değişiklik olmayacağı belirtildi.
Afrika’da vaka sayısı 150 bine yaklaştı
Afrika ülkelerinde korona virüsü vaka sayılarındaki yükseliş devam ediyor.
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Africa CDC) verilerine göre, kıta genelinde vaka sayısı son 24 saatte yaklaşık 6 bin artarak 147 bin 99’a yükseldi.
kovid-19’u atlatanların sayısı 61 bin 808’e, hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 228’e çıktı.
Vaka sayısının en yüksek olduğu Afrika ülkeleri sırasıyla şöyle: Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Cezayir, Fas, Gana, Kamerun ve Sudan.
Can kaybı sayısı Mısır’da 959’a, Güney Afrika’da 683’e ve Cezayir’de 653’e yükseldi.