Brezilya’da Bolsonaro mu virüs mü daha tehlikeli; Trump’tan, virüs kapılması sorumluluğuna dair sözleşme; DSÖ’den ‘salgın tehlikeli bir döneminde’ açıklaması
DSÖ: Salgın tehlikeli döneme girdi
Worldometers’in verilerine göre virüsün bulaştığı kişi sayısı 8,7 milyona ulaştı. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise 460 bini açtı.
İlk dönem koronavirüsü en ağır geçiren Avrupa ülkeleri dahil, ekonominin takrar hareketlenmesini sağlamak için normalleşme adımları atılırken, ABD’de vaka sayısı 2 milyonu, Brezilya’da 1 milyonu aştı, bu ülkeler virüsün merkezi olan ülkeler haline geldi.
Salgının sona ermediğini ve normalleşmeye gidilmeye başlanmasıyla şiddetli bir şekilde arttığına dikkat çeken DSÖ Direktörü Ghebreyesus, salgının başladığı günden beri bir günde kaydedilen vaka sayısında geçtiğimiz gün rekor kırıldığını, 24 saatte150 binden fazla yeni vaka kaydedildiğini açıkladı. Ghebreyesus, „Vakaların neredeyse yarısı Amerika kıtasında rapor edildi. Dünya yeni ve tehlikeli bir evrenin içine girdi. Virüs hala hızlı bir şekilde yayılıyor. Hala ölümcül ve çok sayıda insan risk altında.“ dedi.
Bezilya: Katil, virüs mü yoksa Bolsonaro mu?
Brezilya’da son 24 saatte 26 bin 340 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 1 milyon 9 bin 699’a ulaştı. Son 24 saatte hayatını resmi kayıtlara göre 558 kişi kaybetti, toplam ölüm sayısı 48 bin 427 oldu. Brezilya Medya Konsorsiyumu tarafından yapılan resmi açıklamada, resmi verilerde tutarsızlıklar olduğundan, veriler üzerinde çalışma yaptıklarınıduyurdu. Konsorsiyum eyaletlerden verileri toplayarak yeniden düzenledi.
Sao Paulo Üniversitesi Biyoloji Enstitüsü Profesörü Lahr,“ Brezilya olması gerekenden çok daha az test yapıyor. En iyi durumda bile yeterli kabul edilenden 20 kat daha fazla test yapılmalı.“ açıklaması yaptı.
Bolsonaro ise, vali ve belediye başkanlarının aldığı sosyal mesafe gibi karantina kararlarını suç olarak değerlendirdi. Valilere çağrıda bulunan sağlık başkan „ Brezilya artık evde kalmaya dayanamıyor.“ diyerek karantina kurallarını uygulayan eyaletlerin bu kısıtlamaları kaldırmasını istedi. Bolsonaro dünyadaki en az bilimsel şeyin DSÖ olduğunu, çünkü fikirlerinin her zaman değişmekde olduğunu iddia etti.
İspanya: Derinleşen ekonomik krizde normalleşme süreci insan hayatını vuruyor
7 Haziran’dan beri koronavirüs kaynaklı ölümlerin güncellenmediği İspanya’da, ölümlü vaka sayısı en son 27 bin 136 olarak açıklanmıştı. Sağlık Bakanı 7 Haziran’dan beri ilk kez açıklama yaparak ölenlerin sayısını 28 bin 313 olarak açıkladı.
ABD: Mitingte virüs kapmanın sorumluluğuna dair sözleşme
Trump’ın, yaklaşan başkanlık seçimi için ilk mitingini virüsün en yoğun olduğu Oklahoma’nın Tulsa bölgesinde gerçekleştirmek istemesi tepkilere neden oldu. Trump, Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte, Cumartesi düzenlenecek mitinge geleceklere virüsün bulaşabileceğini „Bu küçük bir grubu etkileyecektir. Mitinge gelecek bazı Amerikalılar siyahi bir mesaj vermek için maske takacak, korunma amaçlı takmayacaklardır.“ Ifadelerini kullandı. Alana gelen Trump destekçilerinin ateşlerinin ölçüleceği, ayrıca el dezenfektanı ve maske verileceği açıklandı.
Önceki günlerde Trump, açılabilecek tazminat davalarının önüne geçmek için, destekçilerine virüs kapmaları durumunda Trump’ı ve ahalisini sorumlu tutmayacaklarına dair sözleşme imzalatacağını duyurmuştu.
Almanya: Kan grubu ve koronavirüs
Alman bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre koronavirüs hastalığının ağır ya da hafif seyretmesinde kan grubu önemli rol oynuyor. Bilim insanları virüsün bazı insanlar üzerinde ölümcül olması, bazılarının ise etkilenmemesini anlamaya çalışıyor.
„New England Journal of Medicine“ adlı tıp dergisinde yayınlanan son araştırma, bu duruma kan grubunun neden olduğunu ortaya koyan önceki araştırmaları destekler nitelikte.
Kiel Üniversitesi’ne bağlı bilim insanlarının imzasını taşıyan makalede, covid-19, kan grubu A olan kişilerde diğer kan gruplarına göre yüzde 50 daha şiddetli seyrediyor. Kan grubu O olanlarda ise enfeksiyonun şiddeti, diğer kan gruplarına göre yüzde 50 daha düşük.
Araştırmayı yöneten moleküler biyolog Andre Franke, İspanya, İtalya ve Almanya’daki hastalardan alınan binlerce kan örneğinin genetik olarak incelendiğini, ortaya çıkan sonuçların aşı çalışmalarında büyük etkisi olacağını açıkladı.