DÜNYAManşet

Dünyada korona (21 Mayıs 2020)

Solunum cihazı yolsuzluğu; Medikal kartel savaşlarında yeni evre; AB’de ’60 milyon kişi aşırı yoksulluk içinde yaşamak zorunda kalacak’

BM: Guterres “Afrika’yla küresel yardımlaşma zorunludur” dedi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, salgının kıta çapında aşırı yoksulluk ve açlığa yol açmasından endişe ettiklerini belirtti. Guterres, “Salgın Afrika’nın ilerlemesini tehdit ediyor. Uzun süredir devam eden eşitsizlikleri artıracak ve açlık, yetersiz beslenme ve hastalığa karşı savunmasızlığı büyütecek,” dedi.

Şimdiye kadar Afrika genelinde 2 bin 500 can kaybına yol açan salgının henüz ilk aşamalarda olduğu, yayılmanın hızlanmasıyla çöküşün gelebileceği uyarısında bulundu. “Afrika’yla küresel yardımlaşma zorunludur” diyen Guterres, Afrika için en az 200 milyar dolarlık ek yardım yapılması çağrısında bulundu.

Çin: Tepkiler üzerine vahşi hayvan ticaretine yeni kurallar getiriliyor

Çin’in kuzeydoğusunda ortaya çıkan yeni vakalarda, virüsün mutasyona uğradığına dair işaretler olduğu açıklandı.

Bölgelerdeki yeni vakalarda virüsün kuluçka süresinin semptom göstermeden iki hafta ya da daha uzun sürelerde yaşayabildiği ve sadece akciğerlere yoğunlaştığı belirtildi. Wuhan’da çıkan virüste kuluçka süresi daha kısaydı ve sadece akciğerlere değil kalp, böbrek ve bağırsak gibi diğer organlara da zarar veriyordu. Bölgede yeni 46 vakanın çıkmasıyla okullar yeniden kapatıldı, tren seferleri durdurularak sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden başladı.

Covid-19 sonrası Çin’deki vahşi hayvan pazarlarına karşı dünyadan tepki yağmıştı. Çin, vahşi hayvan ticaretine yeni kurallar getirmek için çiftçilerin ellerindeki vahşi hayvanları satın alıp maddi yardım paketleriyle çiftçileri besi hayvancılığına ve çay ekimine teşvik etmeyi amaçlıyor.

Salgınla birlikte vahşi hayvan tüketimi yasaklanmış olsa da üretim çiftlikleri hala açık. Çiftçilerin ellerindeki vahşi hayvanların değerlerinin yaklaşık 1,6 milyar yuan olduğu tahmin ediliyor.

Bolivya: Solunum cihazı yolsuzluğu

Bolivya’da geçen hafta İspanyol menşeli bir şirketten 170 solunum cihazı alımında yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle geçici hükümetin Sağlık Bakanı Navajas ve ilişiği olanlar gözaltına alındı.

Şirket yaptığı açıklamada, aracılar üzerinden tanesi 10 bin dolara olan solunum cihazlarını sattığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’nın alım fiyatı ise 27 bin dolar.

ABD: Trump Çin’i dezenformasyon ve propaganda saldırısı yapmakla suçladı

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cao, Trump’ın, başkalarını suçlayarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini, Çin’in virüse karşı mücadele çaba ve başarısını karalayarak, ABD’nin salgınla mücadele yetersizliğini örtmeye çalıştığını söylemişti.

Twitterı aktif kullanan Trump,“Sözcü – Cao Çin adına aptalca konuşuyor ve ülkesinin tüm dünyaya yaydığı acı ve kıyımın yönünü değiştirmek istiyor. Çin’in ABD ve Avrupa üzerinden yaptığı dezenformasyon ve propaganda saldırısı tam bir rezillik” sözleriyle yanıt verdi.

Mısır: Salgına ayrılacak kaynağın akıbeti Sisi’nin iki dudağı arasında

Mısır Bakanlar Kurulu’nda onaylanan kararla devlet memurlarından yüzde 1, emeklilerden 0,5 olmak üzere kesinti yapılması yasalaştı.

Elde edilen gelirin, salgından zarar gören kurum, şirket ve projelerde çalışanlara aktarılacağı ve Cumhurbaşkanı Sisi’nin belirleyeceği ailelere mali yardım sağlamak için aktarılacağı açıklandı.

AB: 60 milyon kişi aşırı yoksulluk içinde yaşamak zorunda kalacak

AB İstihdam ve Sosyal Haklardan Sorumlu Komiseri Nicolas Schmit, 27 AB ülkesinde on milyonlarca kişinin yarı zamanlı çalıştığını, bu kişilerin önümüzdeki aylarda işsiz kalabileceklerini belirtti.

Özellikle genç nüfusun işsizlik oranının yüksek olduğu Avrupa ülkelerinde patronların çalışanları işten çıkarmamaları için 100 milyar euroluk bütçe ayrılması planlanıyor.

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre pandeminin yol açacağı ekonomik sonuçlar nedeniyle dünyada yaklaşık 60 milyon kişi aşırı yoksulluk içinde yaşamak zorunda kalacak.

AB Komisyonu sürdürülebilir ve sağlıklı gıda üretimi ve biyo çeşitliğin korunması için yapılan plan sayesinde kimyasal ilaç kullanımını yüzde 50 azaltmayı, 3 milyar ağaç dikerek karbondioksit emilimini arttırmayı hedefliyor.

Üye ülkelere ve özel sektöre yaklaşık yıllık maliyetinin 20 milyar euro olacağı tahmin edilen projeye karşı çiftçiler tepkili. Alman Çiftçiler Başkanı Rukwied, pandemiden ağır etkilenen çiftçilerin yeni getirilecek yükümlülükler ve maliyetlerle başa çıkamayacağını, bundan kaynaklı gıda üretiminin gelişmekte olan ülkelere kayacağını iddia etti.

Almanya: Alman Hükümeti yardım paketi karşılığında Lufthansa’nın hisselerini istiyor

Lufthansa, Alman Hükümeti’yle 9 milyar euroluk yardım paketi konusunda görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Plana göre 9 milyar euroluk yardıma karşı şirket hissellerinin yüzde 25’sinin devlete devredilmesi öngörülüyor. Yüzde 25 hissenin devlete devredilmesi durumunda şirket karar mekanizmasında devletin etkin olma hakkını eline geçireceğini, bunun da Lufthansa’nın diğer iştirakçileri olan Avusturya, İsviçre ve Belçika hükümetlerini tedirgin edeceği iddia ediliyor.

Medikal kartel savaşlarında yeni evre

Pandemiyle sertleşen medikal kartel savaşlarında Alman menşeli firmaları yabancı yatırımlarından korumak için dış ticaret yönetmeliği sertleştirildi.

Yapılan değişikliğe neden olarak kamu düzeni ve güvenliğini tehlikeye atacak yabancı yatırımların önünü kesmek amacı güdülüyor.

Trump’ın Alman şirketi CureVac’a 1 milyar dolar karşılığında bulunacak aşının sadece ABD’nin kullanımı için geliştirilmesini teklif ettiği basına sızmıştı.

Yeni çıkan yasayla Alman devleti stratejik öneme sahip sektörlerin yabancı kartellerin eline geçmesini önlemek için elini güçlendirmiş oldu.

Salgın öncesi Çin-Alman elektrik dağıtım firması 50 Hertz’in çoğunluk hissesini Çin satın almaya çalışmış, Alman Hükümeti buna güçlükle engel olmuştu.

Alman devletinin stratejik öneme sahip şirketlerde pay sahibi olmaya olanak sağlayan bir istikrar fonu oluşturması özel sektörde tepkiye neden oldu. Kimya Sanayi Birliği, yeni düzenlemelerin özel mülkiyet hakkına kapsamlı müdahale anlamına geldiği eleştirisinde bulundu.

Ekonomi Bakanlığı eleştiriler üzerine açıklama yaparak, Almanya’nın yatırımlara açık bir ülke olarak kalmayı sürdüreceğini, ancak ‘açıklık ve ihtiyat’ın‚ sosyal piyasa ekonomisinin iki temel ilkesi olduğunu belirtti.

İngiltere: Adalet Bakanı, “Bakım evlerine değil hastanelere odaklanma politikası doğruydu”

Adalet Bakanı Buckland yaptığı açıklamada “Bakım evlerine değil hastanelere odaklanma” politikalarının doğru olduğunu savundu.

Hükümetin gerekli tedbirleri almadığı için 17 bine yakın bakıma muhtaç insanın salgın yüzünden hayatını kaybetmesi, sert eleştirilere neden olmaya devam ediyor.

Buckland, “Şimdi suçlama zamanı değil. Bence bu tamamen ters etkiye neden olacaktır. Test konusunda bir seçim yapmamız gerekiyordu, hastanelere odaklanmaya karar verdik,” diyerek bu politikanın doğru ve kesinlikle gerekli olduğunu iddia etti.

Bakım evlerinde ölenler arasında, yoğunluğu düşürmek için hastanelerden taburcu edilen yardıma muhtaç vakalar da bulunuyor.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close