
Koronavirüs, Bolsonarovirüs; Maske isteyen doktora kelepçe, cop; Çarklar dönsün, turistler içeri, göçmenler dışarı!; Maskeli Trump; Fransa’da sağlıkçılar ayakta
Yunanistan: Turistler içeri, göçmenler dışarı!
Turizmin yogunluklu gelir kapısı olduğu AB ülkelerinde yaklaşan yaz tatilinde gelir elde etmeye çalışan ülkeler, virüsü hiçe sayan kararlar almaya devam ediyor.
14 Haziran’dan sonra AB içindeki ülkelerin sınırlarının tam açılacağı sinyali Almanya tarafından verilmişti. Yunanistan, yabancı ülkelerden gelecek turistlere test yapılmayacağını ve karantinaya alınmayacaklarını, ayrıca en az 4 gecelik konaklama yapacak 250 bin yerli turiste 120 euro destek vereceğini açıkladı.
Turizm sektörünün AB ülkelerinde canlanması için esnetilen karantina kurallarına bilim adamları sıcak bakmazken ekonomik krizin hafiflemesi için çözüm olacağı düşünülüyor. Yani turistler için test yok, kontrol yok, yeter ki para getirsinler…
Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan habere göre, göçe karşı önlemlerini sertleştiren Yunan polisi, ülkedeki sığınmacıları bir araya getirerek zorla Türkiye’ye gönderiyor.
Sınır Şiddetini Gözlemleme Ağı ‘ın belgelediği vakalar, Mart sonundan bu yana en az 250 sığınmacının Yunanistan’dan zorla sınırdışı edildiğini ortaya koyuyor.
Uygulamanın Cenevre Sözleşmesi’ne ve Yunan yasasına göre yasadışı olduğu, kanuni prosedür olmadan mültecilerin sınırdışı edilemeyeceği belirtildi.
Yunan hükümetinin pandemi sürecini mültecilere karşı yasadışı yöntemlere başvurmak için kullandığını belirtilen Insan Hakları İzleme Örgütü, Yunan yetkililerin durumu inkar etmesinin bir anlamı olmadığını, Yunan polisi ve kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerin, Türkiye’ye zorla geri göndermeden önce mültecilerin dövdükleri, para ve ziynet eşyalarını yağmaladıkları, hatta göçmenlerin sadece iç çamaşırıyla bırakılarak rencide edildiklerini belgelediklerini açıkladılar.
İtalya: “Motoru yeniden çalıştırma zamanı”ymış
İtalya Başbakanı Conte, salgına dair önlemleri gevşetikleri bu dönemin, ekonomide “motoru yeniden çalıştırma zamanı” olduğunu ve aşı bulununcaya kadar bekleyemeyeceklerini söyledi.
Avrupa’da salgından en ağır etkilenen ülkelerden biri olan İtalya, iflasın eşiğine geldiğini belirterek AB ülkelerinin yardımda bulunmamasını sert bir dille eleştirmişti. Geçikmeli de olsa başta Almanya ve Fransa, daha sonra da AB, ortak olarak açıklanan nakit yardımıyla İtalyan ekonomisini rahatlatmıştı.
AB içi turizm sektörünün canlanması ve ekonomik hareketliliğin artması için Haziran ortasından sonra AB Komisyonu’ndan yeni kararlar ve teşvikler çıkması bekleniyor.
ABD: Trump ilk kez maskeli görüntü verdi
Trump, Michigan’da bulunan Ford üretim tesisine ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bir soruya, “İkinci dalga ortaya çıkarsa ortalığı yatıştıracağız. Ülkemizin ekonomik faaliyetini durdurmayacağız,” yanıtını veren Trump,ş imdiye kadar maskeli görüntü vermemek için özel çaba sarfetmişti. Fabrika içinde maske taktığı görüntüler ilk defa basına sızdı.
Brezilya: Koronavirüs ve Bolsonarovirüs…
Brezilya’da salgından kaynaklı olarak hayatını kaybedenlerin kaybedenlerin sayısı 20 bini geçti.
Sao Paula Valisi yaptığı açıklamada “Hem koronavirüsle hem de Bolsonarovirüsle savaşmamız gerek” dedi.
Peru: Ceza almamak için tabuta girdiler
Peru’da Tantana adlı bir ilçenin belediye başkanı Torres, arkadaşlarıyla karantina yasaklarını hiçe sayan içkili partide polis tarafından basıldı.
Sarhoş olan ekip, ceza almamak için maskeli halde salgında ölenler için hazırlanan tabutlarda ölü taklidi yaptı. Farkedilmediklerini düşünen ekibin önce fotoğraflarını çeken polis daha sonra gözaltı işlemi yaptı.
Hindistan: Doktora cop, ters kelepçe, meslekten men
“Bizden bir maskeyi 15 gün kullanmamızı istiyorlar,” diyerek kişisel koruyucu ekipman yetersizliğinden şikayet eden doktor önce görevden alındı sonra da akıl hastanesine yatırıldı.
Sosyal medyada yayınlanan görüntüsünde Dr. Sudhakar Rao’nun üst kısmı çıplak, elleri arkadan kelepçeli vaziyette polisler tarafından bir araca bindiriliyor. Bu sırada bir polis doktoru hunharca copluyor.
Görüntülerin infial yaratmasıyla polis memurunun açığa alındığı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı duyruldu.
Doktorun annesi para ve telefonunun da polisler tarafından çalındığını söyleyerek oğlunun saygın bir doktor olduğunu, yöneticileri eleştirip mesleğinden men edildiğinden beri sürekli polisler tarafından taciz edildiğini açıkladı.
Çin: Yeni ulusal güvenlik yasası yolda
Hong Kong’da geçen yıl çatışmalara sahne olan demokrasi yanlısı protestoların ardından Çin yeni bir ulusal güvenlik yasası getirmeye hazırlanıyor.
Özerk yönetim bölgesi olan Hongkong’da çıkan olaylarda ABD’nin parmağı oldugu iddia edilmiş, şüpheli bulunan kişiler gerekçe gösterilmeden sınırdışı edilmişti.
Salgın sürecini öne çıkaran Çin, yeni güvenlik yasasıyla bölücülük, yıkıcı faliyetler, terör faaliyetleri ve yabancıların müdahalesine ilişkin daha kapsamlı düzenlemeler getiriyor. Hong Kong’da aktivist gruplar yasa tasarısına karşı protesto çağrıları yapmaya başladı.
Tropikal orman alanları yok ediliyor
Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF) 18 ülkede salgın sürecinde yaptığı araştırmada, tropikal orman alanlarının 6 bin 500 kilometre kare azaldığı tespit edildi. Uydudan yapılan tespitlerde ağaç katliamlarının yüzde 150 arttığı,18 ülkenin toplamında 645 hektar orman alanının talan edildiği ortaya çıktı.
Salgınla birlikte hükümetlerin ormanlık alanları ekonomik çıkar alanları haline getirmesi ya da güvenlik konusunda yetersiz kalmasının etkili olduğu açıklandı. Afrika, Güney Amerika ve Asya’da yaşanan talanda Avrupa ülkelerinin tükettiği tropikal gıdaların etkisine de dikkat çekildi.
Brezilya, Kolombiya gibi ülkeler Amazon yangınlarını bilinçli olarak durdurmuyorlar gerekçesiyle AB komisyonu 4 ay önce yaptırım tehdidinde bulunmuş, ticari anlaşmayı sonlandırma tehdidinde bulunmuştu.
Fransa: Sağlık çalışanları ayakta
Paris’teki Robert Debre Hastanesi’nin önünde toplanan sağlık çalışanları, Cumhurbaşkanı Macron ve hükümet karşıtı sloganlar atarak kötü çalışma koşullarını protesto etti.
Hastalara özen gösterilmesini, maaşlara zam yapılmasını isteyen sağlıkçılardan üçünü gözaltına alan polis, izinsiz gösteriye katıldıkları iddiasıyla 50 kişiye para cezası verdi.
Sarı yeleklilerin de destek verdiği eylemde, sağlık emekçilerinin maske yetersizliği ve yaklaşık bir yıldır talep ettikleri kötü çalışma koşullarının iyileştirilmesi için acil eylem planının zorunluluğuna dikkat çekildi.