DÜNYAManşet

Dünyada korona (29 Mayıs 2020)

Tavan yapan boşanmalar; ‘Evde çalışma’ konusunda emsal karar; Renault’un stratejik ortağı Nissan’ın aldığı son kararla küçülmeye gideceği öngörülüyor; ‘ABD ile Çin arasında mücadele dünya ilişkilerine zarar verir’ açıklaması

Isviçre: ‘Evde çalışma’ konusunda emsal karar

Pandemiyle birlikte dünyada milyonlarca emekçi evde çalışmaya yönlendirilmişti. Isviçre’deki „Yüksek Mahkeme“ emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Bir muhasebe bürosu çalışanının açtığı davada „Yüksek Mahkeme“, aylık yaklaşık 154 dolara takabül eden miktarda şirketin kira yardımında bulunmasına karar verdi.

Isvicre sendikalar konfederasyonu „Şirketler ofis kiralarından ve giderlerinden tasarruf etmek için çalışanı eve yollayabilir. Öteki giderler, yani evde çalışırken gereken masraflar tamamen çalışana kalıyor, bu haksızlık“ açıklaması yaptı. Emsal karar sonrası binlerce kişinin aynı talepte bulunacağı tahmin ediliyor.

Ispanya: Nissan işçilerinden protesto

Nissan’ın 3 bin kişinin calıştığı fabrikasını kapatacağı açıklamasının ardından fabrika çalışanları fabrikaya giderek, dışarıda araba lastiklerini yakıp alınan kararı protesto ettiler, yolu trafiğe kapatarak yürüyüş gerçekleştirdiler.

Güney Kore: ‘Gevşeme’den geriye..

Güney Kore bu ay yeni vaka sayısındaki azalma nedeniyle karantina kurallarını gevşetmeye başlamıştı. 6 Mayıs’tan itibaren gevşetilen kuralların ardından „yeni vaka sayısınında tekrar artış olması“ nedeniyle başkent başta olmak üzere iki haftalığına kuralları tekrar sıkılaştırdı.

Çin: ‘ABD ile Çin arasında mücadele dünya ilişkilerine zarar verir’

Çin Başbakanı Li Kıçiang, Çin ve ABD arasında koronavirüs salgını sonrası iyice gerilen ilişkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkent Pekin’de düzenlenen yılllık meclis toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında konuşan Başbakan Li, „Çin ve ABD’nin mevcut ilişkilerinde yeni bazı sınamalarla karşı karşıya kaldığını“ ifade etti.

Li, “Çin ve ABD’nin iş birliği iki tarafa fayda sağlar, çatışma sadece iki ülke çıkarlarına değil dünyayla ilişkilerine de zarar verir” ifadelerini kullandı.

ABD ile Çin arasındaki emperyalist rekabetin kızışacağına dair emareler son dönemde artmıştı.

Ulusal Güvenlik Yasası

Çin Ulusal Halk Kongresi’nin yıllık meclis toplantılarında kabul ettiği Ulusal Güvenlik Yasası’na karşı protestolar ise sürüyor.

Çin Ulusal Halk Kongresi gün içinde Pekin’de düzenlediği yıllık toplantılarının bir oturumunda Hong Kong Ulusal Yasası’nı kabul etmişti. Yasa, bu adımdan sonra kongrenin Daimi Komitesi tarafından detaylı şekilde formüle edilerek Hong Kong’un temel yasasına eklenecek. Bu sürecin birkaç ay alacağı tahmin ediliyor.

Çin hükümetinin yıllık meclis toplantıları kapsamında Pekin’de düzenlenen toplantılarda 2 bin 878 oyla kabul edilen yasa, ana hatlarıyla „Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet, terör ve dış müdahaleyi“ yasa dışı ilan ediyor.

Tavan yapan boşanmalar

Uzun süren sokağa çıkma yasakları sonrası Çin’de boşanma oranı tavan yapmıştı.

Çin hükümeti ise artan boşanmaları azaltmak için, boşanmak isteyen çiftlerin önce bir aylık bekleme süresine tabi tutulmasını öngören bir yasa düzenledi. Buna şiddet şikayetlerinde bulunanlar tabi olmayacak.

Sosyal medyada kısa sürede 25 milyon Çinli „boşanmada bekleme süresine karşı çıkın” etiketini kullanarak tepkilerini dile getirdi.

Renault

Geçtiğimiz gün Macron Fransız otomotiv sektörünü krizden çıkarmak için alınan önlemleri açıklamıştı.

Fransız otomotiv tekeli Renault ise iş gücünün azaltılması kapsamında Fransa’da 4 bin 600, dünya genelinde ise 10 bin işçinin işine son vereceğini açıkladı.

Renault’un stratejik ortağı Nissan’ın aldığı son kararla küçülmeye gideceği öngörülüyor.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Ayrıca bak..

Close
Close