Yemen’de savaş, açlık, korona; Koronaya kurban için kafa kesen rahip; ABD’de katil polise karşı büyüyen isyan; Almanya’da otomotiv tekellerini kurtarma telaşı
Yemen: Savaş, açlık, korona
Yemen’de Suudi Arabistan’ın desteklediği iç savaş, bombalanan yardım konvoyları ve açlığa koronavirüs salgını eklendi.
BM ,Yemen’de yaşanan insani krize yönelik fon sıkıntısı yaşadığını duyurarak 2,41 milyar dolar yardım çağrısında bulundu.Yemen’de enfekte olan hastaların yüzde 17’sinin hayatını kaybettiğini ve bu oranın diğer ülkelerden çok yüksek olduğunu kaydeden BM, para kaynağı olmadığı için 41 yardım kuruluşundan 30’unun kaynak bulunmadığı taktirde kapanacağını duyurdu.Geçtiğimiz haftalarda anlaşmalara rağmen sivil halka dağıtılan yardımların taşındığı konvoylar Suudiler tarafından bombalanmıştı.
Hindistan: Koronaya kurban için kafa kesen rahip
Hindistan salgının yanı sıra çekirge istilasıyla da başetmeye çalışıyor. Özellikle ülkenin kuzeyini etkileyen çekirge istilasına karşı gürültü çıkararak çare arıyor. Uçuşan milyonlarca çekirgenin yavrulamaması için yüksek ses çıkartan her türlü alet kullanılırken, 50 bin hektarlık alandaki mahsul zarar gördü.
Doğu Afrika’da da ikinci dalga çekirge istilası açlık riskini artırıyor. Mahsullerin hasat edilecegi Haziran ayında yumurtadan çıkması beklenen çekirge sürülerinin, başlangıçta olduğundan 400 kat daha büyük olabileceği belirtildi. İlk çekirge dalgasında Somali, Kenya ve Etiyopya’da binlerce hektarlık tarım arazisi zarar görmüştü. Sadece 40 – 80 milyon çekirge bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.
Hindistan’da Brahmani Dei Tapınağı’nda görevli olan Sansari Ojda adlı bir rahip, salgının sona ermesi için korku filmlerini aratmayacak bir olaya imza attı. 52 yaşında ki bir adamı Hindu tanrıçasına kafasını baltayla keserek kurban vermiş. Gözaltına alınan rahibin bu sırada sarhoş olduğu bildirildi.
Kıbrıs: Tatilde virüs kapmayı dert etme, tedavi bedava
Kıbrıs Haziran ayında açılacak turizm sezonu için turizm şirketlerine, karantina uygulanmayacak, PCR testi ve özel hastane faturaları taahüdünde bulundu. Turizm cenneti olan bir çok ülke ekonomik krizi kısmen de olsa rahatlatacak sektör olan yaz sezonunda daha çok turist çekmek için pandemiyi hiçe sayan kararlar almaya devam ediyorlar.
İran: Salgında artış
Pandeminin ilk aşamasında enfekte olan ve ölümlü vaka sayısındaki hızlı artış, yetersiz kalan sağlık sistemi ve salgını hiçe sayan insanların ortaya çıkarttıkları görüntüler İran’ı salgınla mücadelede sert önlemlere teşvik etmişti. Vaka sayısının azalmasıyla birlikte, önlemleri gevşetmeye başlayan İran’da bir günde 2 bin 819 yeni vaka tespit edildi. Ülkede yaklaşık 150 bin enfekte ve 7 bin 677 olan ölümlü vaka sayısında yeni bir yükselişe karşı kırmızı olarak tabir edilen bölgelerde açılan ibadethaneler, okullar ve diğer kurumların tekrar kapatılması planlanıyor.
İspanya: ‘Evrensel temel gelir yardımı’ kararnamesi
„Yoksulluk endeksi“nin Avrupa ortalamasından iki kat fazla olan İspanya’da salgınla derinleşen yoksulluğu, „evrensel temel gelir yardımı“nı beklenenden daha önce yürürlüğe koyarak görece „sürdürülebilir“ düzeye çekmeye yöneldi.
Yaklaşık 850 bin aileye ödenecek asgari yaşam geliri kararnamesine göre, yoksul ailelere kişi sayısı oranında aylık 462 ila bin 15 euro arasında maaş sağlanacak. Bu ödemeyle toplamda yaklaşık 2,5 milyon insanın „açlık sınırı altında yaşamalarının önüne geçilmesi“ planlanıyor.
Fransa: Koroyucu malzeme eksikliği, sağlık emekçilerinin eylemleri
The Times’ın haberine göre, sars ve domuz gribine karşı önlemler kapsamında Fransa’da 1,7 maske stoğu bulunuyordu. Koronavirüs patlak vermeden kısa bir süre önce Fransa’da 1,6 milyar maskenin yıpranma faktöründen de kaynaklı imha edildiği iddia edildi. Ancak imha edilen maskelerin yerine yenisi konulması zorunluyken bunun yapılmadığı ve ülkede 117 milyon maske kaldığı ifade edildi.
Fransa’da sağlık emekçileri pandeminin başlangıcından beri yeterince koruyucu kıyafet ve maske olmaması yüzünden Macron hükümetini protesto etmiş ve virüsten korunabilmek için çöp poşetlerini koruyucu kıyafet olarak kullanmak zorunda kaldıkları görüntüleri kamuoyunda paylaşmışlardı. Sağlık emekçileri koruyucu ekipman, daha iyi çalışma koşulları gibi taleplerle eylemlerini sürdürüyorlar.
Brezilya: Sağlık sistemi çökmenin eşiğinde
ABD’den sonra virüsün merkezi haline gelen Brezilya’da, Bolsonaro ve fanatikleri salgına karşı umarsızken, sağlıkçılar ve halk panik içinde.
Bir günde yeni vaka sayısı 7 bin 938 artan ülkede San Paulo valisi, hastanelerin doluluk oranının yüzde 90’a ulaştığını, iki hafta içinde hastanelerde yer kalmayacağını açıkladı.
12 milyon nufüslu kentte müdahale edilmemesi ,yeni sahra hastanelerinin kurulmaması durumunda sağlık sisteminin çökeceği dile getirildi. Sağlıkçıların en fazla enfekte olduğu ve öldüğü ülkede aynı zamanda hastanelerde yeterli personel bulunmuyor.
Almanya: Otomotiv tekellerini kurtarma çabaları
Almanya’nın 27 şehrinde, otomotiv sektörünün krizden çıkma önlemlerine karşı bisikletli protesto gösterileri düzenlendi.
Viteste Kum ( Sand im Getriebe) ittifakı olarak kendilerini adlandıran göstericiler, pandemiyle birlikte hükümetlerin otomotiv sektörüne akıttıkları yardım paketlerine, sektörün krizi aşması için verilen alım teşviklerine ve yeni yardımalara karşı bisikletli gruplar halinde şehirlerin sokaklarında gösteriler düzenlediler.
“Trafikte radikal bir değişiklik başlatılana ve herkes için iklim dostu mobilite mümkün olana kadar aktif ve gürültülü kalacağız“ diyen göstericiler hükümetlerin fosil yakıtları teşvik etmeyi reddetmesi ve ulaşım sektörünün doğa dostu radikal bir dönüşüme teşvik etmelerini talep ediyor.
ATTAC’ın da destek verdiği gösterilerde Merkel hükümetinin Otomotiv satın alımıyla ilgili prim-teşvik ödemesi yapmasının önüne geçmek hedefleniyor. Salı günü koalisyon hükümetinin yapmayı planladığı „otomotiv zirvesi“ toplantısında 1 mil uzunluğunda insan zinciri oluşturulması bekleniyor. Alman Otomotiv tekelleri ise hükümeti binlerce işçiyi işten çıkarmakla tehdit ederek teşvik kararlarının bir an önce çıkmasını istiyor.
Almanya’nın dev tekellerinin geç hareket etmesiyle, satılmayı bekleyen binlerce fosil yakıtla çalışan araba bulunuyor. Dev şirketleri temsil eden VDA’nın tehditlerine Merkel hükümetinin daha fazla dayanamayacağı burjuva ekonomistler tarafından öngörülüyor. Otomotiv sektörü ve binlerce yan kuruluş Salı günü yapılacak toplantıyı bekliyor.
ABD: Katil polise isyan devam ediyor
Trump yaptığı açıklamada, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) ile ilişkilerini sonlandırma kararı aldıklarını duyurdu.
Daha önce DSÖ’den „esaslı reform“ talebinde bulunan Trump, taleplerini yerine getirmeyen DSÖ ile ilişiği kesme kararı aldı. Çin’in baskılarına boyun egdiğini iddia ettiği DSÖ’nün taraflı kararlar verdiğini, Çin’in açık ve yapıcı olmadığını, ABD’nin fikri mülkiyetini korumak için potansiyel güvenlik tehdidi olan Çin vatandaşlarının ABD topraklarına alınmayacağını, Çin güvenlik güçleriyle irtibatı olan Çin vatandaşlarının sınır dışı edileceğini, Çin şirketlerinin mercek altına aldıklarını, Hong Kong kararıyla ilgili yaptırımda bulunarak özerkliğini yitiren Hong Kong’un ayrıcalıklı durumunu kaldıracaklarını“ belirtti.
Irkçı polis katliamlarına karşı geri adım atmak yok
ABD’nin hemen hemen her yerine yayılan ırkçı katliamlara karşı gösteriler Trump’ın tehditlerine rağmen devam ediyor.
Polis merkezinin yakıldığı ve bazı dükkanların yağmalandığı Minnesota’da, Ulusal Güvenlik Muhafızları görevlendirildi. Akşam saat 20’den sabah 6’ya kadar sürecek olan sokağa çıkma yasağı başlatılan eyalette buna uymayanlar, bin dolara kadar para cezası ve 9 güne kadar hapis cezası vermekle tehdit ediliyor.
Dördüncü günde devam eden gösterilerde polisin saldırısıyla çatışmalar çıktı. Minneapolis’te ise sokağa çıkma yasağına rağmen belli bölgelerde bir araya gelen göstericiler, bir polis merkezini hedef aldılar.
Atlanta’daki CNN merkez binasının önünde toplanan yüzlerce gösterici ve polis arasında çatışma çıktı. Brooklyn bölgesinde toplanan göstericilerle polis arasındaki çatışmalarda çok sayıda gösterici yaralandı ve gözaltına alındı.
Detroit’teki protesto gösterilerinde kalabalığa bir arazi aracından açılan ateşte 19 yaşındaki erkek bir göstericinin hayatını kaybettiği bildirildi. Atlanta valisi Kemp, insanları ve mülkü korumak için derhal 500 Ulusal Muhafız konuşlandıracağını açıkladı.
Washington’da Beyaz Saray’a yürümek isteyen göstericilere polis saldııdı. Göstericiler „adalet yoksa huzur da yok”, „terörist ve katil polislerini durdur„ sloganları atarak Beyaz Saray’a doğru yürüyüşe geçmek isteyince polisle çatışma çıktı. Gizli Servis elemanlarının da saldırıda yer aldığı gösteride, artan olaylarla Beyaz Saray tecrit altına alındı.
Katledilen Floyd’un memleketi Houstan’da da sabaha kadar çatışmalar sürdü. Göstericiler gece boyunca sokakları ve işyerlerini ateşe verdi.
Pentagon, önüne geçemedikleri öfke patlamasının „hafta sonu şiddetlenebileceğini bu nedenle askeri inzibat birliklerini olağan üstü bir durumda sokağa çıkartmak için hazırladığını“ açıkladı.
Floyd’u katleden polis Chauvin artan gösterilerin ardından tutuklanmış, eşi ise boşanma davası açmıştı. Şimdiye kadar hiç bir polis siyahi katliamından ceza almadı. Şu an gece olan ABD’de çatışmalar devam ediyor.