DÜNYAManşet

Dünyada korona (4 Haziran 2020)

Facebook Ceo’sunun Trumpçılığı; Artan polis şiddeti; İşçiyi dövüp diri diri mezara koyan patron; Sürü bağışıklığı stratejisinin ağırlaştırdığı bedel; İç savaşla, açlıkla, koronayla ezilen bir halk

Kenya: Artan polis şiddeti

Kenya’da virüs yasakları güvenlik güçlerinin yeni katliamlar yapmasında bahane oldu.

Kenya ulusal basınında çıkan haberlere göre, Bağımsız Polislik Gözetim Kurumu (IPOA) başkanı Anne Makori yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağına uymayan 15 kişinin polis tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Mart ayından bu yana Kenya’da 81 kişinin “kısıtlamalara uymadıkları” gerekçesiyle gözaltına alındığını ve işkence gördüklerini, ekip kurularak soruşturma başlattıklarını duyurdu.

Kenya’da şimdiye kadar 2 bin 93 enfekte hasta ve 71 hayatını kaybeden var.

Hindistan: İşçiyi dövüp diri diri mezara koyan patron

Hindistan’da patron, çalışanını önce dövdü sonra diri diri mezara gömdü.

The Times India’da yer alan habere göre, eski patronu, uğradığı zarardan sorumlu tuttuğu Kapil Maracana’yı arkadaşlarının da yardımıyla kaçırarak dövdükten sonra el ve ayaklarını bağlayarak diri diri mezara gömdü.

Toprağın altında verdiği uzun çabalardan sonra gömüldüğü mezardan çıkmayı başaran Maracana, yakındaki hapishaneye giderek olanları anlattı, patronu ve arkadaşları gözaltına alındı.

Brezilya: Oxford’un aşı testine destek

Brezilya Sağlık Bakanlığının da desteğiyle Federal Sao Paulo Üniversitesi’nin koordinesinde 2 bin gönüllü Brezilyalı, Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği test aşamasında gönüllü olacak.

Aşı testinin sonuçlarının sağlıklı alınabilmesi için virüsün görüldųğü yerdeki vaka sayısının düşmemesi gerekiyor.

Bolsonaro başkanlığındaki hükümetin virüsü küçümsemesi ve salgına karşı gerekli önlemleri almaması Latin Amerika’daki virüs merkez üstü olan Brezilya’da vaka sayısının artacağını gösteriyor. Brezilya’da 555 bin 383 vaka ve 31 bin 199 hayatını virüs sebebiyle kaybeden insan var.

Sağlık Bakanlığına general getirildi

Bolsorano bir buçuk ayda kendine salgınla mücadelede kafa tutan iki Sağlık Bakanının görevine son vermişti. Ordunun desteklediği “Latin Amerika’nın Trump’ı” Bolsorano Sağlık Bakanı sorununa köklü çözüm üretti, askeri lojistik uzmanı olan general Pazuello’yu getirdi.

Pazuello Venezuellalı mülteciler krizinde düzenlediği şiddete dayalı operasyonla anılıyor. Bakanlar kurulunda bu haliyle 20 koltukta askerler oturuyor.

Yemen: İç savaş, açlık, hızla yayılan koronavirüs

Husiler, yönetimi altındaki bölgelerde Kovid-19 salgını nedeniyle kapsamlı bir seferberlik ilan ettiklerini duyurdu.

Sağlık personelinin korunması için destek çağrısında bulunan Husi yönetimi, hastanelere mecbur kalınmadığı müddetçe gidilmemesini ve hastanelere gidenlerin maske ve plastik eldiven takmalarını zorunlu hale getirdiklerini açıkladı.

Suudi Arabistan ve İran’ın karşıt tarafları finanse ettiğı iç savaşın sürdüğü Yemen’de nüfusun yüzde 80’i yardıma muhtaç hale getirildi.

BM’den Guttares daha önce Yemen için salgınla mücadele dahil, 2,41 milyar dolar yardıma ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı. Yemen’e yardım için toplanan konferansta ancak 1,31 milyar dolar toplanabildi. Finanse edilmediği takdirde 41 yardım kuruluşundan 30’unun kapanacağı Yemen’de filler tepişirken çocuklar, kadınlar başta olmak üzere Yemen halkı açlıkla, virüsle eziliyor. Dünyada paranın yüzde 70’inden fazlasını elinde toplayan bir avuç kapitalist para babası için 2,41 milyar dolar çerez parasıyken milyonu aşkın Yemenli için hayat demek.

İsveç: Sürü bağışıklığı stratejisinin bedeli ağır oldu

Avrupa’da nüfusuna oranla pandemide en çok kaybın yaşandığı ülke olan İsveç’e eleştiriler giderek artıyor.

Kararın mimarı olarak görülen Anders Tegnell, adeta günah çıkarttı. Halk Sağlığı Kurumu Epidemiyoloji bölümü şefi Tegnell, önlem almakta geç kaldıklarını ve çok daha fazlasını yapmaları gerektiğini itiraf etti. İsveç’te okullar, restorantlar, fabrikalar kapatılmamış, sadece halka mesafe kuralı gibi önlemler telkin edilmişti. Başbakan Stefan Lofven bu hafta hükümetin salgınla mücadele stratejisine karşı soruşturma başkatılacağını duyurmuştu.

Facebook Ceo’su Zuckerberg’e Trumpçılık fenaya patlıyor

Twitter’ın, Trump’ın açıklamalarını “şiddeti yüceltme” uyarısıyla gizlemesine karşılık Facebookun pasif kalması ve Zuckerberg’in Trump yanlısı açıklamaları, yeni isyan cephesi açtı.

İş bırakan, istifa eden, tepkisini duyuran çalışanlarını teskin için toplantı düzenleyen Zuckerberg,Trump’a müdahale etmeme kararından geri adım atmadı. Pazartesi sanal iş bırakma eylemi düzenleyen, iç forumlarda ve Twitter’da Zuckerberg’e öfkesini dile getiren Facebook çalışanlarından bazıları istifa etti.

İstifa edenlerden yazılım mühendisi olan Timothy Aveni, ”Mark (Zuckerberg) her zaman şiddete teşvik eden paylaşımların kırmızı çizgisi olduğunu söylüyordu. Cuma günü bize bunun yalan olduğunu gösterdi. Facebook Trump’ın paylaşımlarına karşı harekete geçmemek için mazeret üzerine mazeret üretmeye devam edecek” yorumunda bulundu.

Facebook Portalın yöneticilerinden Andrew Crow ise “Şiddeti körüklemek ve yanlış bilgi yaymak için bir platform tedarik etmek, kim olduğunuzdan veya bunun haber değeri taşıyıp taşımadığından bağımsız olarak, kabul edilemez bir şeydir” şeklinde konuştu.

Ürün AR-GE bõlümünden Stirman ise “Facebookta yalnız değilim. Irkçılık konusunda tarafsız pozisyon yoktur” dedi.

Toplantıda, Zuckerberg’in konuşmasında hayal kırıklığı yaşadıklarını açıklayan bir çok bölüm yöneticisi ve çalışanı, toplantıdaki siyahi Facebook çalışanlarının sayıca azlığına da dikkat çekti.

Almanya: Patron öncelikli 130 milyarlık yeni teşvik paketi

İki gün süren koalisyon hükümeti toplantılarından yeni kararlar çıktı.

Yüzde 19 olan vergi yüzde 16’ya, yüzde 7 olan vergi oranı yüzde 5’e indirildi. Yeni paketi sanayi sektörųndeki durgunluğu aşmak için teşviklere ve otomatif sektörüne aktarılacak.

Almanya IFO araştırma kurumunun verilerine göre işsizlik oranı yüzde 5,8’den 6,1’e yükseldi. Ekonomide bu yılki küçülme oranının ise 6,6 olacağı tahmin ediliyor.

Zoom, virüsten kazanan oldu

Pandemiyle birlikte evler, ofis, okul, düğün salonu, parti ve sosyalleşmede yegane mekanlar haline geldi. Sanal toplantılar zorunluluk haline geldi.

Zoom sanal ortamda günlük ortalama 300 milyon “misafir“ ağırlayarak müşterilerini üç ay içinde üçe katladı. Firmanın Ceo’su Eric Yuan “Bu büyük bir fırsat” değerlendirmesi yaptı.

Zoom hisselerini satışa çıkardığında piyasa değeri 15,9 milyar dolardı. Bu rakam Salı günü itibariyle 58 milyar dolara çıktı.

ABD ile Çin arasındaki çıkar geriliminde Trump’ın yeni adımı

ABD yönetimi Çin havayolu şirketlerinin ABD’ye uçuşlarının 16 Hazirandan itibaren durdurulacağını açıkladı.

Bu karar Çin’in ABD merkezli United Airlines ve Delta Air Lines adlı şirketlere yeniden uçuş izni vermemesinin ardından geldi.

 

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close