ABD’de ve dünyada George Floyd eylemleri sürüyor; Belçika’da polis saldırısı ve çatışma; ABD’de ve İngiltere’de köleciliğin anıtları yıkıldı; Singapur’da ‘temas takip’ cihazı planına tepki
ABD: Eylemciler köleciliğin anıtını yıktı
ABD’de polis şiddeti sonucu Afro-Amerikalı George Floyd’un hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolar 13’üncü gününe girdi.
Minneapolis, Los Angeles, Washington, New York ve daha pek çok kentte miting ve yürüyüşler düzenlendi.
Eylemler nedeniyle daha önce New York, Chicago ve Philadelphia’da ilan edilen sokağa çıkma yasakları kaldırıldı.
New York’un çeşitli yerlerinde düzenlenen protestolarda, zaman zaman “iktidar halka” sloganının atıldığı gözlemlendi.
ABD Başkanı Donald Trump ise protestoların devam ettiği Washington’da ulusal muhafızların geri çekilmesi talimatını vermek zorunda kaldı.
Dün ise Virginia eyaletinde bir grup protestocu Amerikan iç savaşı sırasındaki Konfederasyon ordusu komutanlarından Wiliams Carter Wickham’ın anıtını yıktı. 2017 ylında “köleleştirilmiş insanları sömürerek olağanüstü güç ve zenginlik kazanan“ generalin heykelinin kaldırılması için belediyeye başvurulduğu ifade edildi.
New York Times editörü istifa etti
New York Times editörü Bennet, siyahi Amerikalı George Floyd’un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan protestolara karşı ordunun devreye girmesini savunan Arkansas Senatörü Cumhuriyetci Cotton’ın makalesini gazetenin köşe yazıları bölümünde yayınlamış, gazete çalışanları tepki göstermişti.
Bennet, New York Times’ın “editoryal süreçte acele edildiği ve standartların karşılanmadığı” açıklamasından sonra istifa etti. Trump ise “ New York Times yalan haber yapıyor “ twiti attı.
Polis bütçesi sınırlansın talebi
Minneapolis’te protestocuların talep ettiği polis departmanının küçültülmesi, hatta kapatılması ve polise verilen ödeneklerin kısıtlanması talebi, gelen yeni açıklamalarla farklı bir boyut kazandı.
Minneapolis Kent Konseyi Başkanı Lisa Bender, “kentimiz, Minneapolis polis departmanı ile olan toksit ilişkisini sona erdirmeyi planlıyor” dedi; polis departmanını kapatarak yerine yeni bir sistem oluşturulacağını söyledi. Belediye başkanı Frey buna sıcak bakmasa bile konsey böyle bir karar aldığı taktirde veto etme hakkına sahip değil.
New York belediye başkanı Blasio ise polis departmanına ayrılan 6 milyar dolarlık bütçeden kesintiye gidilerek, kesilecek ödeneğin sosyal yardıma ayrılacağını duyurdu.
Protesto gösterilerinin devam ettiği Seattle’da protestocuların arasına arabasıyla dalan bir kişi silahını ateşleyerek bir göstericiyi kolundan yaraladı. Göstericilerin müdahale ettiği saldırgan polis tarafından gözaltına alındı.
Belçika: George Floyd eylemlerinde çatışma
Belçika’nın başkenti Brüksel’deki eylemde çatışma çıktı; polis tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı, protestocu gençler lüks mağazaların camlarını aşağıya indirdi.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, eylemcilerin kimi mağazalara girerek yağmaladığı, kimi mağazaları ateşe verdiği, sokaktaki çöp kutularını yaktığı görüldü.
Brüksel’deki eylem Poelaert Meydanı’nda başlamış, yaklaşık 10 bin kişi “siyahların hayatı değerlidir” sloganıyla polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etmişti.
“Floyd için adalet”, “Adalet yoksa barış da yok” sloganları atan eylemciler, ırkçılık karşıtı pankart ve dövizler taşıdı.
Gent, Anvers, Hasselt, Ostend kentlerinde de yüzlerce kişinin katılımıyla Brüksel’dekine benzer gösteriler düzenlendi.
Sömürgeci kralın heykellerinin kaldırılması için kampanya
Belçika’nın sömürgeci kralı 2. Leopold’un ülkedeki heykellerinin kaldırılması için başlatılan imza kampanyasına kısa sürede 55 bin kişi imza attı. İmza kampanyası Belçika’nın 2. Leopold döneminde eski sömürgesi olan Kongo’nun bağımsızlık günü olan 30 Haziran’a kadar devam edeceği duyuruldu.
Floyd protestoları sırasında Anvers kentindeki kralın heykeli ateşe verilmişti. Tarihçiler kralın Kongo’da milyonlarca insanı öldürdüğü ve köleleştirdiği insanları Belçika’da hayvanat bahçelerinde “teşhir etmesiyle” biliniyor.
Yine Belçika’da sosyal medyaya düşen görüntülerde hırsızlık yaptığı iddiasıyla polislerin 13 yaşlarındaki bir çocuğu tartaklayarak, ters kelepçe taktıkları görüldü; bu da tepkilere neden oldu.
Brezilya: Covid-19 sayıları gizlenecek
Brezilya’da geçtiğimiz gün Sağlık Bakanlığı’na getirilen general, koronavirüs kaynaklı vaka ve ölümlü vaka sayısını Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden kaldırma kararı aldı, bununla da kalmadı, bundan sonra bu verileri açıklamayacaklarını duyurdu.
Dünya çapında en fazla virüs vakasının görüldüğü ikinci, en çok ölüm olan üçüncü ülke olan Brezilya’nın Devlet Başkanı Bolsonaro, toplam sayıların şu anki resmi rakamları yansıtmadığını savundu. Pandemi sürecini insan sağlığını ve hayatını hiçe sayarak popülist sağ yaklaşımıyla “yöneten“ Bolsonaro, virüs kaynaklı yaşamını yitiren 35 bin 930 insanı “kaderleriydi “ diyerek hiçe saydı.
Rusya: ‘Resmi rakamlar ölümleri gizliyor’
Putin’in eski danışmanı olan Andrey Illarionov, Rusya’da resmi rakamlara göre 5 bin 859 olan ölüm sayısının gerçeği yansıtmadığını, ellerindeki belgelere göre ölü sayısının 15-20 bin arasında olduğunu iddia etti.
Almanya: Sınır geçişlerinde belirsizlik
Türkiyeli göçmenlerin yaz tatili için beklediği sınır açıklaması Alman Dışìşleri Bakanı Maas’tan geldi.
1 Temmuz’dan sonra Türkiye’ye uçuşların açılıp açılmayacağının netleşeceği ama Schengen ülkelerinin açılmasından kaynaklı arabayla Türkiye’nin sınırlarını kapatmadığı sürece gidilebileceğini söyledi, ama, 1 Temmuz’dan sonrası için net bir bilgi vermedi. İzinin çıkmadığı ülkelere giden Alman oturumlu vatandaşların virüs kapması durumunda herhangi bir tahliye veya nakil işlemini Almanya devletinin üstlenmeyeceğini, sadece Alman konsolosluklarının destek vereceğini ifade etti.
Yeni Zelanda: Sınırlamalar kalkıyor
Yeni Zelanda’da Pazartesi günü son testi yapılan virüs hastası taburcu edildi. Ülkede son iki haftadır yeni bir vaka görülmediği ve yarından itibaren ülkedeki bütün covid-19 yasaklarının kalkacağı duyuruldu. Uygulanan sıkı önlemlerle virüsün yayılımının kontrol altına alındığı ülkede, şimdiye kadar covid-19’dan 22 insan yaşamını yitirdi.
İngiltere: Londra’da dev gösteri ve Bristol’da köleciliğin yıkılan heykeli
ABD’nin Londra’daki Büyükelçiliği önünde “siyahların hayatı değerlidir” sloganıyla genìş katılımlı protesto gösterileri devam ediyor.
Bristol’daki eylemlerde 17. yüzyılda yaşamış İngiliz köle tüccarı Edwart Colston’un heykeli halk tarafından yıkılarak nehre atıldı.
Son iki gündür dünya çapında eş zamanlı yapılan ırkçılık-faşizm karşıtı eylemlerde 14 göstericinin gözaltına alındığı ve virüsün yayılmasını kitlesel katılımlı eylemlerin tetiklemesi nedeniyle, en fazla 6 kişinin bir araya gelme kuralının delinmesi durumunda polisin müdahale etme hakkını kullanacağı Londra polis teşkilatı Komiseri Dame Cressida tarafından açıklandı.
Yaşlılar evde yalnızlığa ve ölüme terk edildi.
Guardian’ın haberine göre, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında korona kısıtlamalarında 700 yaşlı evlerinde öldü. Çoğunluğunun virüs kaynaklı öldüğünü ve bir kısmının cesetlerinin yayılan kokular nedeniyle bulunduğu belirtildi. Yaşlılara yardım kuruluşu “Age UK”nin başkanı Caroline Abrahams, “başından beri yaşlı kişilerin virüs ya da başka nedenlerden evlerinde tek başına ölmüş olabileceklerinden endişe ediyorduk. Kaygılarımızın haklı çıkması son derece üzücü” dedi.
İngiltere’de 65 yaş üstü, nüfųsun yüzde 12’sini oluşturuyor. Bu insanlardan 5,4 milyonu 75 yaş üzeri, 400 bin yaşlı ise bakım evlerinde ikamet ediyor.
Singapur: ‘Temas takip’ cihazı planına tepki
Singapur’da “koronavirüs ile mücadele” kapsamında temas takibin giyilebilen cihazlar yoluyla yapılması planları tepki çekti.
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, halkın gönüllü olarak kullanması beklenen temas takip uygulamasına yeteri kadar ilginin olmadığını ifade eden Singapur hükümeti, yeni bir temas takip cihazı programını parlamentoda tartışmaya açmıştı.
Söz konusu cihazın takılmasının zorunlu hale getirilip getirilmeyeceği net olmasa da sosyal medyada bu plana karşı başlatılan imza kampanyasına destek geldi.
Haftasonu boyunca 30 binin üzerinde imzanın toplandığı kampanyayı başlatanlar, “Singapur’un özgür, bağımsız ve yasalara uyan vatandaşları olarak gizlilik haklarının açık bir ihlâli olan bu cihaz planını şiddetle kınıyoruz” dedi.