İŞÇİ SINIFIKADINManşet
Endonezya: Kadın emekçilere dair bir anketten..

Tekstil-konfeksiyonda kölece çalıştırılan kadın işçiler hamilelik dönemlerinde aynı işi yapmaya zorlanıyorlar
HABER MERKEZİ– Güneydoğu Asya ülkelerine kaydırılan tekstil-konfeksiyon sektöründe çalıştırılan -çoğunluğu kadınlardan oluşan- emekçiler son yıllarda verdikleri mücadelelerle kendilerini görünür kılmayı başardılar. Çeşitli “sosyal” ya da “sendikal” kurumların görüş alanına girmeye başladılar.
Bir anket
Endonezya’da kadın işçi hakları savunucularından “Perempuan Mahardhika” adlı grubun yaptığı araştırma sonuçlarına göre, ülkedeki tekstil-konfeksiyon sektöründe çalışan kadın emekçilerin “annelik haklarının” patronlar tarafından görmezden gelindiği tespit edildi.
Son derece düşük ücretlerle kölece çalıştırılan ve her türlü baskının yanı sıra cinsel saldırının da hedefi olan kadın emekçilere, hamilelik ve annelik dönemlerinde de zor anlar yaşatılıyor.
Ağustos-Kasım ayları arasında gerçekleştirilen söz konusu anket çalışmasına, Kuzey Jakarta Cakung’daki Kawasan Berikat Nusantara (KBN) sanayi kompleksinde 45 fabrikada çalışan 773 kadın dahil edilmiş. Bu kadınlar, GAP, Express, Zara ve Basic gibi tekelci markalara üretim yapan fabrikalarda çalışıyorlar.
Ankete katılan kadınlardan 118’i son üç yılda hamile kaldıklarını ve her an işten atılma korkusuyla son derece uygunsuz koşullarda çalışmak zorunda bırakıldıklarını belirtiyorlar.
Kısa vedeli sözleşmelerle çalıştırılan kadınların çoğu hamile olduklarını patronlardan gizliyorlar. Hamile oldukları anlaşıldığı durumlarda ya işten çıkarılıyorlar ya da aynı tempoda çalıştırılmaya devam ediyorlar. Patronun belirlediği üretim hedeflerine ulaşılmadığı durumlarda ise herhangi bir ücret karşılığı olmaksızın fazladan çalışmaya zorlanıyorlar.
Örneğin, 25 dakika içinde ortalama 25 gömlek cebini bitirmek zorundalar! İş yükü, 25 dakika içinde 40 yaka, 20 dakika boyunca 20 çift kol veya saatte 300 marka logosunu nakşetmek zorundalar!
Aynı tempoda çalışmaya zorlanan kadınlardan düşük yapanların sayısı az değil. Doğum izinleri genellikle verilmiyor. Doğuma yakın günlerde ise çoğunlukla işten çıkarılıyorlar.