DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet

Etiyopya: ‘İş kazaları’na karşı grev

Çin orijinli bir deri fabrikasında yaşanan “iş kazaları”nı protesto etmek için işçiler grev yapıyorlar

HABER MERKEZİ– Etiyopya’nın başkenti Addis Abeba’dan 74.3 km uzaklıktaki Modjo kasabasında faaliyette bulunan Çin orijinli bir deri işleme fabrikasında işçiler, sık sık yaşanan “iş kazaları”nı protesto etmek için 14 Ekim’den beri grevdeler.

Yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığı fabrikada protesto eylemleri 21 yaşındaki Ermias Tadesse adlı işçinin makine başında yaralanmasıyla başladı. Yaralanan işçinin yardımına koşan diğer işçiler, yaralıyı hastaneye yetiştirmek için fabrika yönetiminin kılını kıpırdatmadığını, bu nedenle arkadaşlarını bir taksi tutarak götürdüklerini ve çok öfkeli olduklarını dile getirdiler. İşçinin sol elini kaybettiği bu olaydan 8 ay önce de benzer bir “kaza” sonucu bir başka arkadaşlarının iki elini de kaybettiğini aktaran işçiler “artık yeter” diyerek eyleme geçtiler.

“Friendship Tannery Plc.” adındaki Çin’li şirketin patronlarının “işe dönün” tehditleri karşısında eylemci işçiler “fabrikada hiç bir güvenlik önlemi ya da donanımı yok. Bu sorun çözülene kadar protestoya devam edeceğiz” diyorlar.

Fabrika ülkedeki 32 “tabakhane”den biri.

Etiketler
Daha fazlası

İlgili

Close