GREV HABERLERİİŞÇİ SINIFIManşet
General Motors, ABD’deki grev sürerken Meksika’da 6 bin işçiyi işten attı

ABD’de yaklaşık 50 bin metal işçisinin grevi 3. haftasında devam ederken GM ‘parça sıkıntısı var’ gerekçesiyle Meksika’da’da işçi kıyımı yaptı
HABER MERKEZİ– ABD’deki metal işçileri grevi 3. haftasında sürerken General Motors, Meksika’da son derece kârlı olan Chevrolet Silverado ve GMC Sierra pikaplarının montajının yapıldığı tesislerde çalışan 6 bin işçiyi işten çıkardı.
CNBC’de yer alan habere göre, GM patronları işçi kıyımının gerekçesi olarak “ABD’deki grev nedeniyle parça sıkıntısı yaşanmasını” gösterdi.
ABD’de General Motors’ta (GM) çalışan 49 bin otomotiv işçisinin hak gasplarına karşı sürdürdüğü grev, 2007 yılındaki GM grevinden beri özel sektörde gerçekleşen en büyük grev.
9 eyaletteki 33 fabrika ve 22 depoda durdurulan üretimden dolayı, General Motors’un günde 50 milyon dolarla 100 milyon dolar arası kar kaybı yaşadığı belirtiliyor. Grevden önce şirketin yalnızca bu çeyrekte 3,5 milyar dolar kâr etmesi bekleniyordu.
Grevdeki işçiler, Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) sendikasının iki kademeli ücret sistemini kabul ettiği 2007 yılından beri kaybettiklerini geri kazanmayı umuyorlar. Bu kayıplar sonrasında gelen „büyük resesyon“ ve GM’nin iflası üzerine ABD hükümeti otomotiv endüstrisini kurtarma paketi çevresinde GM’ye kamu kaynaklarından aktarılan 50 milyar dolar ve bir dizi imtiyaz içeren bir yeniden yapılanma paketi sunmuştu.
Şirket bu sayede son üç yılda 35 milyar dolar kâr etti. GM geçen yıl hiçbir federal gelir vergisi ödemedi ve şirketin CEO’su Mary Barra’ya 22 milyon dolar ikramiye verdi.
General Motors’un bir yandan fabrikalarını kadrolu ve sendikalı GM işçileri yerine aynı işi yapan düşük ücretli geçici işçiler, sözleşmeli işçiler ve GM Subsystems adlı bir yan kuruluşun taşeron işçileri ile doldurması, bir zamanlar özel sektörde örnek gösterilen bir toplu iş sözleşmesine sahip GM işçilerinin koşullarını giderek kötüleştirdi. „Labournotes“ te yer alan bir haberde UAW’ın 2007’de General Motors’ta gerçekleştirdiği iki günlük greve katılan sendikalı işçi sayısı 74 bindi. Yani bugün grevdeki işçi sayısının yaklaşık iki katıydı.
16 Eylül’de GM’nin Detroit montaj fabrikasında greve çıkan işçilerin öncelikli talebi ise geçici ve ikinci kademe işçiler için eşit haklar ve ücretler.