DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet
‘Geri dönüşüm’ sahillerinde sökülüp kırılan..

Bangladeş, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde gemi söküm alanlarında her yıl yüzlerce işçi katlediliyor
HABER MERKEZİ– Bangladeş, Pakistan, Hindistan gibi bağımlı kapitalist ülkelerde bir çok sektör gibi, gemi söküm alanında da emek yoğun ve kölece çalışma koşulları mevcut. Buralarda son derece düşük ücretlerle güvenliksiz ortamlarda ortalama 14 saat çalışan işçilerden her yıl yüzlercesi katlediliyor, binlercesi yaralanıyor.
Dev çelik blokların kesimi, yıkımı geri yöntemler kullanıldığı ve hiç bir güvenlik önlemi alınmadığı için işçiler açısından son derece tehlikeli bir ortam yaratıyor.
Batılı deniz taşımacılığı şirketleri hurdaya çıkma aşamasına gelmiş dev gemileri buralara getirip satıyorlar. Gemi sökümünde daha ileri teknolojinin kullanıldığı tersaneleri değil, Asya ülkelerini tercih ediyorlar. Zira buralarda söküm işini daha ucuza mal ettikleri gibi alıcıları da rahatça bulabiliyolar. 1 milyondan 4 milyon dolara kadar fiyat karşılığında satabiliyorlar.
Bangladeş gibi ülkelerde bu sektör öylesine büyümüş durumda ki, yüzbinlerce işçi çalıştırılıyor.
Bangladeş’in Chittagong kentindeki “tesis” bugün dünyanın en büyük gemi sökme merkezi durumunda. Burada geçen yıl 230 gemi sökülmüş, 10 milyon ton çelik “üretilmiş”. Bu miktar, ülkede kullanılan toplam çeliğin yüzde 60’ına denk geliyor.
İşçilerin çoğu kırsal alanlardan göç ediyor. Avluya yakın derme çatma kulübelerde yaşıyorlar. Günlük 3,20 dolar ücret alıyorlar. Chittagong’da bu yıl 9 işçi “iş kazaları”nda katledilmiş. Son 10 yılda ise -resmi kayıtlar olmadığı için- yaklaşık 150 işçinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Hurdaya çıkmış dev gemileri okyanusun ortasında bırakmak yerine, doğayı ve çevreyi kirletmeyecek şekilde ‘değerlendirmek’ bağlamında ‘iyi’ bir alan olarak düşünülebilecek böyle bir sektörün emekçiler için tam bir cehenneme dönüştürülmüş olması gerçek manasıyla bir kapitalizm klasiğidir!