Burjuva demokrasisinin beşiği olarak görülen ülkelerden, bu katagoride sayılmayan ülkelere kadar parlemento ve seçim sistemi artık yük olarak görülüyor
Buna seçim sonuçlarının burjuva klikler tarafından tanınmaması üzerine bu kez ordunun darbe yaptığı güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da eklendi. Ordunun yönetime el koyması üzerine sadece iktidardaki parti mensupları değil, ülkedeki bir çok ilerici kişi de jet hızıyla gözaltına alındı. Yapılan darbeye karşı ilk tepkilerden biri sağlık emekçilerinden geldi. Sağlık alanında öne çıkan emekçiler yaptıkları açıklamada “Askeri rejimi tanımıyoruz” dediler.
Bahanelerde benziyor “Oy sayımında hile yapıldı”
Ülkede geçtiğimiz kasım ayında düzenlenen seçimlerin oy sayımında hile yapıldığı iddialarının son haftalarda yeniden gündeme gelmesi üzerine ülkede gerilim tırmanmıştı.
Myanmar’da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Reuters’a telefonla yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Win Myint, Suu Çii ve partinin diğer yöneticilerinin sabahın erken saatlerinde ordunun yaptığı baskın sonucu gözaltın alındığını açıklamıştı.
Sağlık çalışanlarından “Meşruiyet tanımayanları da biz tanımıyoruz”
Myanmar’da 74 hastane ve sağlık biriminde sağlık çalışanları 1 Şubat’ta gerçekleşen darbeye karşı 3 Şubat’ta greve çıktıklarını açıkladılar. Ülke çapında ön saflarda çalışan sağlık emekçileri yaptıkları açıklamada “Askeri rejimin siyasi meşruiyeti tanımamasından ötürü biz de onları hükümet olarak tanımıyoruz. Gayri meşru askeri rejimin herhangi bir emrine itaat etmeyi reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Darbeye karşı başlayan grevin, darbeden günler önce 27 Ocak’ta başlayan koronavirüs aşılama programını da etkileyebileceği ifade ediliyor.