
ABD’de enfekte olan hasta sayısı 676 bin hayatını kaybeden toplam hasta sayısı 34 bini aştı; Almanya’da fiyat artışları emekçileri zorluyor
ABD: Bir yanda Fisher adası bir yanda 34 bin ölü
Dün koronadan 5 bine yakın ölümle gündeme gelen ABD’de enfekte olan hasta sayısı 676 bin hayatını kaybeden toplam hasta sayısı 34 bini aştı.
Trump daha önce, 250 bin civarında ölüm olduğu taktirde bu krizi başarıyla atlatmış oluruz demişti. Büyük oranda yoksul halkın, sokakta yaşayan milyonlarca evsizin etkilendiği düşünülecek olursa Trump’ın bu rahatlığı anlaşılır.
Miami açıklarındaki Fisher zenginler adası 15 dakikada korona test sonucu veren kitleri kolayca temin edip en ucuz evin 2 milyon dolar olan adada kimlerin yaşadığı bilgisi kesinlikle dışarıya sızdırılmıyor. Ada kapanmış durumda sadece izinli olanlar feribotla girebiliyor; tam izolasyon tam güvenlik!..
Son bir haftada 5 milyon 300 bin kişi işsizlik başvurusu yaptı, son iki ayda toplam 20 milyon çalışan işsiz kaldı. Birçok ülkenin bütçesinden daha fazla parası olan Rotschild,Walton, Bezos,Rockefeller, Marshall… ve daha birçok zengin ailenin korona krizinde karları artarken meşhur ‘Amerikan Rüyası’ tabirinin halüsinasyondan başka bir gerçekliği olmadığı ortaya çıktı.
Çin: Ölümleri gizledi mi?
Trump ve Dünya Sağlık Örgütü’nün “ölüm sayılarını gizledikleri” tepkisiyle eleştirilen Çin Hükümeti, Wuhan’da hayatını kaybedenlerin sayısını yüzde 50 artırarak kayıtlara geçirdi. Birçok kirli haberin çıktığı ve devletlerin algı operasyonları bu süreçte azami dikkat elbette gerekli. Ama sıkı karantina sürecinde Çin Hükümeti’nin görüntüleri yayınlayan gazetecileri ortadan kaldırdığına yönelik haberlerin gerçekdışı olduğunu iddia etmek zor.
Virüsün Çin’den yayılması ve salgın olduğunu bildiren doktorun susturulması da dünya kamuoyunda arşivlendi. Hükümetlerin süreci iyi yönettikleri algısı yaratmak için Covid-19 ölümlerini raporlarla çarpıttıklarının Çin ve Ingiltere’deki örneğinin vaka sayısı artmasına rağmen yüzde 0,21 olarak verilen Türkiye’deki ölüm oranının koca bir yalandan ibaret olduğu elbet ortaya çıkacaktır.
Almanya: Fiyat artışları emekçileri zorluyor
Almanya’da sosyal yardım ve kısa çalışma ödeneğiyle geçinenlerin parası yükselen gıda ve elektrik fiyatıyla baş etmeye yaramıyor. Mart ayında yüzde 0,1 olan gıda zamları Nisan ayı daha bitmeden, meyve ve ette 8,8, diğer gıda ürünlerinde 3,7, elektrikte 4,5 oranında arttı.
Ek yardım talebi mahkemece reddedilen Hartz4’le (sosyal yardım) yaşamını idame ettiren özellikle çok çocuklu aileler, çocukların yuva ve okullardaki ücretsiz öğünlerden faydalanabiliyordu. Okulların kapanmasıyla özellikle gıda, kırtasiye vs. günlük ev giderleri artan aileler zamlanan fiyatlarla ay sonunu getiremiyor.