DÜNYAİŞÇİ SINIFIManşet
Nijerya: Üniversitelerdeki grev ikinci haftasında sürüyor

Devlet üniversitelerinde akademisyenler dışındaki tüm çalışanların 1 hafta önce başlattığı grev devam ediyor
HABER MERKEZİ– Nijerya’da devlet üniversitelerinde Ağustos ve Eylül aylarındaki grevlerden sonra, federal hükümetin yapılan anlaşmalara uymaması nedeniyle yeniden grev ikinci haftasına girdi.
Ağustos ayında başlayıp Eylül’e uzayacak şekilde grev yapan akademisyenler hükümetin geri adım atmasıyla eylemi bitirmişlerdi. 11 Eylül’de greve başlayan “akademik olmayan” çalışanlar ise hükümetle yapılan anlaşma sonrasında 25 Eylül’de grevi sonlandırmışlardı.
ASUU sendikasında örgütlü akademisyenlerin sınıflara geri dönmesinden sonra, “akademik olmayan personel” sendikaları “hükümetin sözünde durmaması üzerine” grevi yeniden gündemlerine aldılar.
Geçtiğimiz hafta, Ulusal Akademik Teknoloji Çalışanları Sendikası (NAAT), Akademik Olmayan Personel ve Eğitim Kurumları Sendikası (NASU) ve Nijeryalı Üniversiteler Kıdemli Personel Derneği (SSANU) tarafından oluşturulan ortak eylem komitesi adına konuşan Samson Ugwoke “hükümetin 5 yıldan sonra kendileri ile imzaladığı ‘mutabakat zaptı’nı uygulamaması nedeniyle Eylül’de greve çıktıklarını, yapılan görüşmeler sonucunda eylemlerini askıya aldıklarını, fakat gelinen noktada hükümetin varılan mutabakata uymadığını gördüklerini, bu nedenle askıya aldıkları eylemi yeniden başlattıklarını” duyurmuştu.
Sendikalar, akademisyenlerin dışındaki üniversiteler ve bağlı kurumlarda çalışanların tümünü kapsayan grevin “talepleri karşılanıncaya kadar” sürdürüleceğini bildirdi.
Üç sendikanın 25 Eylül’de “askıya aldıkları” grevden önce 2017 Ocak ayında da benzer taleplerle 5 günlük uyarı grevi yapmış ve hükümet yetkililerinin geri adım atmasıyla imzalanan mutabakat metniyle birlikte 18 Ocak’ta grevi sonlandırmıştı.
Grevin talepleri şunları içeriyor:
Kazanılmış ödeneklerin ve maaşların eksiksiz ve düzenli ödenmesi,
Üniversitelerde yönetim sisteminin gözden geçirilmesi, yolsuzlukların önlenmesi,
Eğitime ayrılan bütçenin artırılması ve üniversitelerdeki altyapının güçlendirilmesi.
Birikmiş (ve ödenmemiş) ödeneklerin bir kısmını federal hükümet 25 Eylül’den itibaren ödemeye başlamıştı. Fakat ödemeler hem ağırdan alınmakta hem eksik ödenmekte hem de üniversiteler arasında eşitsiz dağıtılmakta. Sendikalar tüm bunlara artık son verilmesini istiyorlar.
Üniversitelerdeki grevleri tetikleyen ise 2009’da imzalanan toplu sözleşmeye federal hükümetin uymamış olması.