DÜNYAManşet

Güney Kore’de 80 bin işçi miting ve grev yaptı

Güney Kore’de sendika üyesi on binlerce işçi 20 Ekim’de düzensiz işçiler için daha iyi çalışma koşulları ve asgari ücret zammı talep etmek için sokaklara çıktı.

Ülkenin 13 kentinde yapılan mitinglere 80 bin işçi katıldı. Hükümet, Covid-19 yasaklarını ihlal ettiği için mitingin yasadışı olduğunu duyurdu ve ardından Seul’deki bütün grevleri yasakladı.

Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU), yaklaşık 80 bin üyenin 13 şehirde mitinglere katıldığını ve bunun ciddi trafik sıkışıklığına ve aksamalara neden olduğunu söyledi. Ayrıca ülke genelinde 550 bin üyenin katıldığı bir günlük grev de gerçekleşti.

Kantin çalışanlarının da işyerlerini kapatıp greve gitmesinden birçok okul etkilendi. Yaklaşık bin teslimat işçisi de greve katılmak için telefon uygulamalarını kapattı.

Güney Kore’deki iş kanunlarına göre düzensiz işçiler haklardan tam olarak yararlanamıyor. Bu durum, geçici ve sözleşmeli işçiler açısından da geçerli.

Seul’de farklı işkollarından binlerce işçi greve katıldı

Seul’de 27 bin kişi sokaklara döküldü. Polis, çoğu mitingin gerçekleştiği Gwanghwamun Plaza’da insanların toplanmasını önlemek için “otobüs duvarları” ve çitler kurmak için yaklaşık 12 bin polis görevlendirdi.

Yakındaki metro çıkışları da kapatıldı. Bu, çoğu pembe ve beyaza bürünmüş sendika üyelerini Seodaemun İstasyonu’na doğru yürümeye zorladı. İşçiler haklarının iyileştirilmesi için slogan attılar, yürüyüşlerini engellemeye çalışan polislerle çatıştılar.

Seul’de tüm mitingler yasaklandı.

“’Squid Game’deki gibi hayatta kalma mücadelesi veriyoruz…”

Mitinge katılan bazı eylemciler, “Squid Game” karakterleri gibi mücadele ettiklerini söyleyerek dizideki gibi giyinmişlerdi.

İşçilerinden biri, “Squid Game” dizisindeki gibi ülkenin çoğunluğunun gelir eşitsizliği nedeniyle hayatta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.

Eylül ayının ortasında bir online yayın platformunda gösterime giren dizide milyar won kazanmak için çocuk oyunları oynamaya davet edilen 456 yetişkine odaklanıyor. Oyunları kazanmak için ölümü göze alan oyunculardan yalnızca biri hayatta kalıyor.

Güney Koreli Ssangyong Motors’da eski bir işçi olan Lee Chang-keun, ABC News’e verdiği demeçte, “Bazı sahneleri izlemek çok zordu. Squid Game’de, işten çıkarıldıktan sonra hayatta kalmak için çabalayan, kızarmış tavuk lokantalarını işletmek için mücadele eden veya ‘daeri’* sürücüleri olarak çalışan karakterleri görüyorsunuz. Bu bana geçim sıkıntısı nedeniyle hayatına son veren iş arkadaşlarımı hatırlattı” diye konuştu.

Kaynak:Alınteri Gazetesi

Daha fazlası

İlgili

Close